fallback

Емил Хърсев: Твърде дълго сме във валутен борд

Това каза финансистът във връзка с вероятността в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания по-бързо да влезем в еврозоната

08:20 | 12.07.16 г. 23

Твърде дълго сме във валутен борд, а възможността пред България в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания да влезе ускорено в еврозоната е изключително положително развитие. Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Не виждам откъде се взимат всички тези апокалиптични прогнози за ефекта на Brexit върху икономиката на Европа“, отсече Хърсев.

„Няма нещо, което да представя някаква такава опасност. Още по-малко Brexit. Този процес е чисто политически и в момента още не се знае точно какви ще бъдат измеренията“, смята той.

По думите му Великобритания няма да се изпари или да изчезне за континентална Европа.

„Тя няма да излезе от икономическото пространство. Brexit не значи изграждане на нова китайска стена“, каза той и добави, че риториката за „крепостта Европа“ се възражда.

Съществува свръхреакция, но пазарите, след като минаха през първоначалната реакция, очевидно се възстановяват, каза още Хърсев.

По повод възможността пред България в резултат на политическите процеси около референдума във Великобритания да влезе ускорено в еврозоната финансистът каза, че „за нас това е изключително положително развитие. Ние сме твърде дълго във валутен борд. Това е система, която дава плюсове, но крие и огромен риск“.

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
fallback