IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът промени Закона за ДДС заради търговията с течни горива

Търговците ще предоставят банкови гаранции пред НАП при определени условия

15:06 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС) на второ четене, предаде БТА.

Новите текстове разписват механизъм, съгласно който при осъществяване на търговия с течни горива лицата се задължават да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или банкова гаранция за една година пред съответната териториална дирекция на НАП.

Задължението ще възниква в три случая. 

Първо, когато данъчно задълженото лице за текущия данъчен период извърши облагаеми доставки на течни горива със ставка на данъка 20 на сто и с обща стойност на данъчните им основи над 25 хил. лв.

Второ, когато общата стойност на данъчните основи при вътреобщностни придобивания на течни горива, които не са предназначени за потребление от лицето, осъществило вътреобщностните придобивания, надвиши 25 хил. лв.

Трето, когато получи течни горива, освободени за потребление по Закона за акцизите и данъчните складове на стойност над 25 хил. лв., ако не е възникнало основание за обезпечение на друго основание.

В рамките на дебатите депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров, Настимир Ананиев и Петър Славов възразиха срещу част от промените. Според тях промените ще доведат до закриването на над 160 дружества и до ограничаване на конкуренцията.

Румен Гечев от БСП заяви, че групата ще се въздържи при гласуването, защото трябва да се разграничат добрите от лошите практики в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още