IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отхвърля жалби на ПОД „Алианц България“ за ползвани инвестиционни имоти

Според регулатора имоти, собственост на доброволния пенсионен фонд, се използват за нуждите и на банката, застрахователните компании и лизинговото дружество

11:16 | 12.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН отхвърля жалби на ПОД „Алианц България“ за ползвани инвестиционни имоти

Комисията за финансов надзор (КФН) отхвърля като неоснователни четири жалби на ПОД „Алианц България“ АД във връзка с инвестиционни имоти на доброволния пенсионен фонд (ДПФ) на компанията, които според регулаторния орган се ползват от свързани с дружеството лица, а това представлява нарушение на разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това става ясно от решения на КФН, взети на проведено на 11 август заседание. Документите са налични на сайта на регулатора.

Според КФН недвижими имоти, собственост на ДПФ ,,Алианц България”, се използват за нуждите на ЗАД ,,Алианц България” АД, ,,Алианц Банк България” АД и ,,Алианц Лизинг България” АД. Още в края на юни заместник-председателят на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“, Ангел Джалъзов е наредил на
ПОД „Алианц България” АД да извърши необходимите действия и да преустанови нарушенията в 3-месечен срок.

Става дума за част от сграда в гр. Гълъбово, която се ползва от банката, имоти във Варна, които използват банката, застрахователното и лизинговото дружество, имот в Ловеч, който се ползва от банката, ЗАД ,,Алианц България” АД и животозастрахователното дружество ЗАД ,,Алианц България Живот”, както и имот в Пловдив, които също се ползва от банката.

Заключенията, че е налице свързаност и че се нарушават разпоредби от КСО, са направени на 17 юни 2016 г.

Според КФН свързаността се свежда до това, че дружествата са част от „Алианц България Холдинг“ АД.

От друга страна кодексът не допуска ползването на инвестиционните имоти, собственост на фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване, за нуждите на управляващото го пенсионноосигурително дружество и на свързаните с него лица.

Констатациите на КФН са с дата 17 юни 2016 г., или месец преди началото на проверката на активите на пенсионните фондове. Проверките ще трябва да оценят и наличието на свързаност или липсата на такава, най-вече по линия на инвестициите на фондовете.

Трябвало е в тридневен срок от изпълнението на дадените от КФН задължителни предписания ПОД „Алианц България” АД да представи на регулатора доказателства, удостоверяващи извършените действия.

От последните решения на КФН от четвъртък става ясно, че пенсионната компания е обжалвала констатациите на Джалъзов на 14 юли 2016 г., но жалбите са били отхвърлени от надзорния орган като неоснователни.

Решенията на заместник-председателя на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор”, относно имотите могат да се обжалват пред Върховния административен съд в 14–дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още