IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

23 държавни училища по изкуства си поделят 25 хил. лв. за насърчаване на спорта

Средствата ще бъдат отпуснати от централния бюджет

11:22 | 17.08.16 г.
23 държавни училища по изкуства си поделят 25 хил. лв. за насърчаване на спорта

С правителствено решение от централния бюджет ще бъдат отпуснати 25 хил. лева за мотивиране на развитието на спортни навици в държавните училища по изкуства, съобщават от правителствената пресслужба.

Справка в сайта на Министерството на културата показва, че държавните училища по изкуства в България са 23, сред които има 10 художествени училища, шест музикални и училища по музикално, изобразително и танцово изкуство. Към списъка са добавени още и Националната гимназия по древни езици и култури, както и Италианският лицей в Горна баня.

Всички те ще получат средствата, предвидени в бюджета, с които ще могат да подпомогнат за изграждането на системни навици за физически упражнения у своите ученици, както и да подкрепят участие в спортно-състезателна дейност.

Общинските и държавните училища получават и други средства за развитие на спорта. Един от източниците са и приходите на Българския спортен тотализатор в Министерството на спорта. Те се отчисляват по силата на Закона за хазарта.

Справка на спортния министър Красен Кралев, дадена в отговор на писмен въпрос от депутата от Реформаторския блок Петър Славов, показва, че за периода 2011 – 2015 година Българският спортен тотализатор е внесъл в бюджета на спортното министерство общо 143,5 млн. лева според разпоредбите на Закона за хазарта. От тях за същия период министерството е отпуснало 119,3 хил. лева за изграждане на спортна площадка в училище в Неделино.

Кралев заяви по-късно пред медии, че пари за училищна спортна инфраструктура се осигуряват и по други програми, но без да уточни кои са те. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още