fallback

КЗП съди банки за неравноправни клаузи при кредитите в швейцарски франкове

След преговори за промяна на условията не е постигнат положителен резултат

15:03 | 30.08.16 г. 7

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е завела дела срещу три банки заради условията, при които са отпускали кредити в швейцарски франкове. Това съобщи пред журналисти Константин Райков, член на КЗП. Миналата година Комисията постанови, че неравноправните клаузи по ипотечните кредити в швейцарски франкове трябва да бъдат премахнати. Това стана след анализ на типовите договори на търговските банки.

Експертите на комисията посочиха като пример за неравноправност определянето на лихвения процент, тъй като според тях в тези договори е било написано, че базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката. 

След преговори с банките за промяна на неравноправните клаузи не е постигнат положителен резултат и Комисията е завела през март колективни искове, обясни днес Константин Райков.

Той съобщи още, че Комисията започва проверки на банки и небанкови финансови институции за отпусканите онлайн кредити. Ще се проверява дали потребителите получават пълна и прозрачна преддоговорна информация, какви са формулярите за предоставяне на заемите, дали клиентите разполагат онлайн със споразумение за отказ от договорите в 14-дневен срок.

От 2 октомври КЗП ще проверява и дали финансовите институции са се привели в съответствие с промените в Закона за кредитите за недвижими имоти за потребители.

Той припомни, че законът променя изискванията за предоставяне на обща информация за кредитите, описва как се предоставят индивидуални съвети срещу заплащане, въвежда правила за изписването на лихвата в рекламите на ипотечни кредити, въвежда 14-дневен срок за размисъл, в който потребителят да си изчете внимателно договора.

Тази година КЗП е анализирала 45 договора с общи условия на банки с общо 3800 клаузи, от които 351 са били неравноправни. От анализираните 351 клаузи на небанкови финансови институции неравноправни се оказали 26 клаузи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
fallback