IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП: Неравноправните клаузи по ипотеките в швейцарски франкове да се премахнат

Ако банките не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск за прогласяването им за нищожни

12:06 | 02.06.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
КЗП: Неравноправните клаузи по ипотеките в швейцарски франкове да се премахнат

Неравноправните клаузи по ипотечните кредити в швейцарски франкове трябва да бъдат премахнати. Това заяви пред БНР Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

„Ние разгледахме типовите договори на търговските банки с швейцарски франкове и установихме четири групи неравноправност. Едната е във връзка с определянето на лихвения процент, тъй като в тези договори беше написано, че базовият лихвен процент се определя само и единствено по усмотрение на банката, което е недопустимо по Закона за потребителския кредит“, обясни той, цитиран от пресцентъра на КЗП.

Той допълва, че законът е влязъл в сила след като са отпуснати тези кредити, но към настоящия момент, когато КЗП разглежда тези клаузи, той действа и на банката би следвало да се посочи да премахне тази неравноправна клауза.

Втората група неравноправни клаузи е относно срока на падеж на някои от вноските. Ако падежът на вноската е в почивен ден, банката е предвидила тази вноска да бъде погасена по курс в деня, който предшества деня на падежа.

Райков обясни проблема преди финансовата криза. „Тогава швейцарският франк беше с ниски котировки по силата на едно решение на Централната банка на Швейцария и поради това бяха много изгодни като привлечен ресурс. В последствие, пак съгласно решение на Централната банка на Швейцария, този курс се освободи и швейцарският франк чисто пазарно повиши буквално за дни стойността си с 20 процента, което за българските кредитополучатели, които получават възнагражденията си в български лева или в евро, е наистина един скок от 20 процента. На по-късен етап швейцарският франк се повиши до стойности до 50 процента над стойността, при която са усвоени тези франкове.”

В края на миналата седмица КЗП излезе с решение за наличие на четири неравноправни клаузи в договорите за отпускане на ипотечни кредити в швейцарски франкове и отправи препоръки към кредитни институции да ги отстранят в срок от 14 дни.

Установените от КЗП неравноправни клаузи са:

Целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя;

Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;

Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;

Разминаване на определения падеж при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.

В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни, информират от Комисията.

Собственици на ипотечни кредити в швейцарски франкове излизат днес на протест в София. Инициатори на акцията са хора, които вече не могат да изплащат задълженията си към банките, обясни за БНР Доротея Ангелова, която е председател на сдружението "Защита правата на кредитополучателите".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
*** си - видно е по кредита ти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
12345678910
преди 8 години
Моят кредит го предоговорих в лева,но при курс на франка 1.60лв,а като го теглих беше 1.20лв.Дали мога да имам претенции към банката при тази ситуация.На 67 000 франка 0.40 лв са 26 800лв повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
12345678910
преди 8 години
Ей ***,затваряй си устата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 17
vzhekoff
преди 8 години
Га ядаха кИфтетЪтЪ нИ рИваха. Поели са си риска - да се оправят - що са взели във франкове - щото им е било изгодно и са се мислили за много умни. Да си теглят каиша сега. Тарикатчета разни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
mikaf1
преди 8 години
Ти май си служител на някоя банка грабител.В целия ЕС тези кредити са ги обявили за измама. Навсякъде банките са задължени от държавите да ги превалутират по- фиксинга на местната валута от деня на отпускане. И не забравяй ,че твоите работодатели никога не са дали и един франк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
pslabakov
преди 8 години
http://***.kzp.bg/index.php?mode=viewd&group_id=1&document_id=7587Установените от КЗП неравноправни клаузи се изразява в следното:Целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя; Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;Разминаване на определения падеж при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
pslabakov
преди 8 години
Разсъжденията са ти повърхностни . аз не искам некой да ми дава/връща някакви пари .. Аз искам да се спазва закона и европейските директиви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
popo323
преди 8 години
А тези дето имат в долари няма ли и те да протестират ! Все пак ако са взели на 1,40 лв , сега на 1,80 лв си е за жив протест . Някак си е нелогично едните да протестират и да се опитват да прехвърлят вината за некадърността си върху друг , пък тези с долари да не го правят ! Въобще българина е цар на протестите ,когато някой друг да плати собствената му глупост ! Айде и тези изгорели с цените на акциите на БФБ на протест , те какво са виновни ,че разни измамници мажоритари надуха цените на акциите си по 10 и повече пъти ,а после всичко сринаха !Щом за едни може , трябва равнопоставеност за всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
pslabakov
преди 8 години
СЕ ПРЕВАЛУТИРАТ В ЛЕВА И СЪОТВЕТНО ПОТРЕБИТЕЛЯ УСВОЯВА ЛЕВОВЕ/ЕВРО. Толкова от мен по темата .. Няма да дискутирам повече .. или приемаш нашата - правилната теза .. или спора е безпредметен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
pslabakov
преди 8 години
Неравноправни клаузи в договорите за кредити ИМА .. когато се подписва договор, той и клаузите в него трябва да отговарят на определени норми етични, морални и законови .... Във въпросните договори НЕ САМО СПОРЕД КЗП, но и според множество съдийски състави НЕРАВНОПРАВНИ КЛАУЗИ, които следва да се променят или признят за нищожни СЪЩЕСТВУВАТ ... такива са възможността банката да променя ЕДНОСТРАННО лихвите по договорите - банките подвждат МЕН - ПОТРЕАБИТЕЛ да се подпиша под БЛП - именно поради тази причина има директиви за ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ И СЛЕДВА ДА СЕ СПАЗВАТ .. Друга НЕРАВНОПРАВНА КЛАУЗА, е клаузата в която се се споменавя, че КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛЯ НОСИ САМ РИСКА ОТ ИЗМЕНЕНИЕТО НА ВАЛУТНИЯ КУРС .. отново в противоречие на добрите практики и в противоречие на закона за защита на потребителя .. РИСКА БИ СЛЕДВАЛО ДА СЕ ПОЕМА СОЛИДАРНО ... ОТДЕЛНО ОТ ТОВА БАНКАТА НЕ Е ДАЛА НИТО ЕДИН ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНК - ТОВА Е МАШИНАЦИЯ .. ФРАНКОВЕТЕ СА ОТПУСКАНИ ПО БЛОКИРАНИ СМЕТКИ, КОИТО СЛУЖЕБНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още