IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последиците от отвързването на швейцарския франк продължават да отекват

Решението на Швейцарската централна банка доведе до редица неприятни промени за финансовите компании

17:51 | 16.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В четвъртък швейцарският франк рязко поскъпна, което доведе до поредица от загуби по целия свят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В четвъртък швейцарският франк рязко поскъпна, което доведе до поредица от загуби по целия свят. Снимка: Ройтерс

Загубите на швейцарската валута предизвикаха шок в петък. В същото време най-големият американски брокер за обмен на кредити на търговци на дребно заяви, че клиентските дългове заплашват изпълнението на капиталовите правила, а новозеландски дилър фалира, пише Bloomberg.

FXCM, който контролира рекордните 1,4 трлн. долара сделки през миналото тримесечие от частни лица, заяви че клиентите дължат 225 млн. долара по сметките си, след като решението на Швейцарската национална банка (ШНБ) да отмени обвързаността на франка към еврото изненада пазарите по целия свят.

Global Brokers NZ заяви, че загубите от поскъпването на франка го принуждават да затвори. IG Group Holdings изчислява ефекта на до 30 млн. британски паунда, а Swissquote Group Holdings е заделила 25 млн. франка.

„Аз бих бил изненадан, ако не видим още жертви“, заяви Ник Парсънс, директор на лондонския клон на National Australia Bank. „Това е 180 градуса обръщане на ШНБ. Хората се чувстват ранени и предадени“.

В четвъртък швейцарският франк се изстреля с около 15% спрямо евротоДилърите в Лондон от банки като Deutsche Bank, UBS Group и Goldman Sachs Group се бореха да обслужат поръчки, когато ШНБ изненада пазарите с изявлението си от Цюрих.

Пазарната волатилност, предизвикана от този ход, продължи и в петък, докато азиатските и американските акции отбелязаха спад. Доходността по японските и австралийските облигации спадна до рекордно ниски нива, тъй като инвеститорите търсеха убежища.

“Клиентите отчетоха сериозни загуби” след поскъпването на франка, гласи изявление от 15 януари на FXCM. Това „генерира негативни капитали, дължими на FXCM на приблизителна стойност от 225 млн. долара“.

Стойността на акциите ѝ спадна с 15% при търговията в Ню Йорк в четвъртък, достигайки почти двугодишно дъно от 12,63 долара за акция. Това остави компанията с пазарна стойност от 596 млн. долара.

По-голямата част от търговците на дребно, които са клиенти на FXCM загубиха пари през 2014 г., показват данни на компанията. Процентът на сметките, отчитащи загуба, достигна от 67% през първата и втората четвъртина на годината до 68% през третото тримесечие и 70% през последното.

В продължение на три години Швейцарската национална банка успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще.

„Много клиенти следваха потвърдената дългогодишна стратегия от ШНБ и очакваха отслабване на швейцарския франк спрямо еврото“, заяви Swissquote в изявление. Спадът “остави клиентите с негативен баланс и накара банката да създаде запас от 25 млн. франка”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
Patilan
преди 9 години
Приятел, да беше помислил малко преди да пишеш. добре беше да имаш и малко познания по икономика и пазари. 1. Форекса е хазартна игра, колкото и за глухия танцуващите са луди.2. Форекса е пазарна игра, а напъните на ШНБ да поддържа курса си беше непазарен. Непазарен беше и начина по който го съобщиха - пазарите трябва да бъдат 'масажирани' преди да хвърляш такива 'бомби'.3. Даваш ли си идея кои са печелившите и кои губещите?Печеливши:- швейцарците в краткосрочен план - за 1 ден покупателната псособност и цените на жилищата им се повишиха с грубо 30%. Най-важното което трябва да проумееш е, че от три години години ШНБ продава франкове на институционални инвеститори.С други думи, най-печелившите са банки, инвестиционни и деж фондове, и ако има някой друг пенсионен фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Приятел, ти ако беше военен, стане война и те утрепат какво ще направиш? Ще кажеш, че не си знаел защо държавата ти е дала тая пушка в ръцете ли? Някои професии са доста рискови. И да - при форекса, както и при останалите хазартни игри, като тука има - тука нема, еврофутбол, тото, лотария печалбите са гарантирани само за организаторите. Никой не те кара да играеш игра, в която, както сам казваш загубите са гарантирани. Не ми звучи много интелигентно. Как мислиш, собственика на казиното дали е купил и сложил там игралните автомати с едничката цел да раздава пари на всякакви ***. А освен всичко друго този ход на ШЦБ би могъб да бъде предвиден и прогнозиран. Дори нашите *** политици вече започват да говорят, че не можем да сме вечно във валутен борд, какво остава за швейцарците. И ако някой е фалирал то той си го е заслужил точно толкова, колкото този, облякъл униформа и отишъл да воюва си е заслужил куршума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Patilan
преди 9 години
проблема е че благодарение на този, единственото гарантирано са загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
Patilan
преди 9 години
Шефът на централната им банка е за разтрел....много хора и брокери направо фалираха (Алпари примерно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Така така. Ех, че се смях на сравнението! Точно така си е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Много бройлери се виждат в огледалото като капиталисти, защото са се научили да цъкат с мишката "sell / buy" и да виждат зрънца в хранилката пред тях, но един ден конвейерът на птицекомбината ще ги понесе вързани за краката и с главата надолу към цеха за "обработка".... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още