IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швейцария не вярва на еврото

Някои експерти очакват валутният курс на еврото спрямо франка да достигне паритет

08:21 | 16.01.15 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Швейцария не вярва на еврото

В продължение на три години Швейцарската национална банка (SNB) успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще. 

Но сега, сякаш за една нощ, всичко се промени. Обвързаността към еврото бе отменена, а валутният курс на франка експлоадира. Валутните и финансовите пазари в цяла Европа бяха хванати неподготвени и попаднаха в силна турбуленция. Но защо SNB предприе този ход? Какво означава той? Какво ще се случи? Германският Die Welt дава някои от отговорите.

Защо се стигна до тук?

Официално SNB обосновава стъпката с това, че положението през последните три години се е подобрило и франкът вече не е силно надценен, а швейцарската икономика е свикнала с високия курс. Следователно и по-нататъшно поскъпване би било поносимо. Но това изглежда е само половината от истината.

В действителност обвързването към еврото става все по-скъпо. Защото откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) заигра с идеята за закупуване на държавни облигации, стойността на единната валута се свлича. Швейцария трябва да купува все повече евро, за да стабилизира курса. С това се покачват и рисковете за баланса на централната банка. А това щеше да ескалира още повече, ако на 22 януари ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации.

„На швейцарските парични власти изглежда им писна и прибегнаха до този ход, преди  техните колеги във Франкфурт да приложат широкообхватната програма за изкупуване на облигации", казва Сьорен Хетлер, валутен експерт от DZ Bank.

Каква роля играе „златната инициатива“ за решението?

В края на ноември швейцарците гласуваха на референдум по въпроса дали SNB трябва да държи 20 на сто от активите в баланса си в злато. Мнозинството отхвърли предложението, но една четвърт гласува за него.

В този вот се изразява голямата загриженост, която все повече швейцарци изпитват предвид спадащия баланс на SNB, която досега изкупуваше масово евро, за да поддържа обменния курс на франка. Институцията отбелязва, че одобрението сред населението към тази политика спада все повече и повече.

Защо франкът е толкова силен?

Франкът поскъпва преди всичко, защото инвеститорите продължават да вкарват парите си в Цюрих или Женева. И това се случва, въпреки че лихвата по овърнайт депозитите вече е -0,75 на сто. През последните години обаче швейцарската валута се превърна в сигурно убежище за целия финансов свят.

И тъй като повечето инвеститори и без това очакват дефлация, това оправдава донякъде евентуалната малка загуба, предизвикана от тези негативни лихвени проценти. В това на практика вярва и целият финансов свят. Ако все пак един ден трендът се обърне, това може да е лоша изненада за мнозина.

Какво значи това за еврото?

Повечето експерти очакват, че през следващите седмици еврото ще продължи да отстъпва, и то не само спрямо франка. Това важи особено, ако наистина ЕЦБ започне да купува масово държавни облигации и по този начин смекчи допълнително паричната си политика.

Някои експерти очакват валутният курс спрямо франка да достигне паритет – едно евро да се разменя за един франк. Но и курсът на еврото спрямо долара ще продължи да пада. Защото досега SNB купуваше масивно евро, за да подържа курса. Сега това изискване отпада, и по този начин ще се повиши натискът над единната европейска валута. 

Какви последици ще има това за швейцарската икономика

Повечето компании и инвеститори са напълно изненадани от решението на SNB. Особено компаниите износителки, които изнасят много в еврозоната и през миналите три години разчитаха на сравнително стабилен валутен курс, сега ще са доста засегнати: ако франкът продължи да поскъпва, техните продукти ще поскъпват значително в чужбина.

Ето защо някои швейцарски бизнес асоциации вече бият тревога. Сега някои експерти дори не изключват преместване на цели концерни в други европейски страни. В допълнение паричният шок вероятно ще означава и допълнителна спирачка за икономическия растеж – в крайна сметка еврозоната е най-големият търговски партньор на Швейцария.

Така се покачва и рискът от изпадане в рецесия. Силният спад на цените на петрола заедно със скоростното поскъпване на франка крие „голям риск от дефлация“, предупреди германската Deutsche AWM, инвестиционната дъщерна компания на Deutsche Bank.

Ще поскъпнат ли швейцарските продукти?

По принцип – да, въпреки че това си зависи и от бранша и от глобалната среда. Особено онези фирми, които произвеждат изключително в Швейцария, ще трябва да увеличат цените си, за да ограничат валутните си загуби. 

Как се отрази това на борсата?

В Швейцария местният бенчмарк SMI се срина с 8,67% в четвъртък.

Акциите на швейцарските износители като Swatch Group или Cie. Financière Richemont се обезцениха на борсата в Цюрих с повече от 15 на сто. С изключение на телекомуникационния концерн Swisscom всички стойности на SMI се сринаха масово. „Този ход на SNB е цунами за икономиката на износа и туризма, а в крайна сметка и за цялата страна", пише изпълнителният директор на Swatch Ник Хайек. „Аз просто нямам думи". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 20 rate down comment 9
vstoykov
преди 9 години
Помислиха и за швейцарските пенсионери, както и за нешвейцарските пенсионери, които спестяват в швейцарски франкове в швейцарски банки. Така пенсионерите няма да духат супата (като европейските им колеги, чиито пенсии ще се изплащат в евро, което не се знае дали ще става и за тоалетна хартия, когато се стигне за плащане на пенсиите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 8 rate down comment 5
vstoykov
преди 9 години
Който е имал вътрешна информация се е възползвал от изкуствено понижената цена на швейцарския франк...Това с обикновен Форекс брокер няма как да се изиграе, защото е доста вероятно ако направиш голяма печалба Форекс брокерът да фалира (или просто да изчезне с парите - ако е някой много съмнителен). Затова трябва да се работи с реални франкове - теглиш кредит в евро, купуваш франкове, чакаш франковете да поскъпнат, продаваш ги и връщаш кредита.По време на големите движения на рублата някои Форекс брокери първо ограничиха маржина, после съвсем спряха търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 16 rate down comment 7
vinsa
преди 9 години
"Не ти ли изглежда странно явлението - "джудже", пък много силно?!? Физически възможно ли е това?"Да ако се ползват най-новите технологии. Примери в икономическата история има много, този които произвежда най-високите технологии, с най-висока принадена стойност, печели. Пример Япония и Китай, японците са 10 пъти по-малко но икономиката им е равна (долу горе) с китайската.И още едно доказателство - много от ваксините, които се бият на милиарди хора по света, са Швейцарски, е още ли мислиш че нямат икономика и всичко се дължи на банковата тайна. Божеее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 14 rate down comment 4
vinsa
преди 9 години
"И кога я премахнаха бе, мушморок? Я каже от коя дата я премахнаха?!? :)))Евентуално ше падне 2017-а... ако до тогава не решат друго..."Когато дадоха информация на САЩ и Германия и замразиха сметки на "терористи" и други неудобни световни лидери. То и в България има банкова тайна, ако отидеш, няма да ти кажат баланса на моята сметка, но ако отидат от НАП ще им кажат, т.е. зависи кой иска информацията, в Швейцария е същото - зависи кой иска информацията, следователно няма банкова тайна, поне не такава, каквато е била преди, няма значение, може да си най големия "терорист" на Швейцарците мълчаха за сметките ти, сега не е така, ако САЩ примерно искат, могат да получат данни за Швейцарските сметки на всеки и дори да ги замразят. Е?! Каква има ли тайна, мушморок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 11 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
Швейцарците отдавна премахнаха банковата тайна, даже и това не си разбрал.....И кога я премахнаха бе, мушморок? Я каже от коя дата я премахнаха?!? :)))Евентуално ше падне 2017-а... ако до тогава не решат друго...http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0_59/%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%95%D0%A1-%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%A1%D0%90%D0%A9_403701.html****Швейцарската икономика е номер 1 в света, може да не е най-голямата, все пак са само 8 милиона, но факта че се нареждат до големите супер държави, трябва да ти говори нещо****Ами и аз това да те питам ?! Не ти ли изглежда странно явлението - "джудже", пък много силно?!? Физически възможно ли е това? Не е възможно, освен ако "джуджето" не е на "стероиди" или някой и/или нещо не го подпира? И какво е то според теб??? :)))))Пак ше си говорим...2017-а...ако сме живи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 6 rate down comment 2
vinsa
преди 9 години
Искали са да има време паниката да се развие и да направят големите печалби, ако беше станало петък хората щяха да имат време да обмислят нещата и да действат по рационално и нямаше да има такива панически действия, а фактите са следните - курса и до момента беше свободен, този таван се поддържаше чрез печатането на франкове и преди беше падал за кратко под 1.2, т.е. към момента количеството на франкове е доста голямо, напечатаните франкове няма да се изпарят, цената ще се върне до 1,2, нали не мислите че швейцарските банкери са толкова ***, че да си прецакат производството с такова рязко поскъпване, а ако е нужно пак ще напечатат (ако паниката стане неконтрилируема). Казах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 9 rate down comment 3
benasipro
преди 9 години
Eфекта на изненадата щеше да е по-силен, ако го бяха направили днес-наобед.Или са бързали или са изкали един цял работен ден преди уикенда.Иначе банковото лоби явно е по-силно от лобито на производителите в този момент.Не че еврото е не потъващ кораб, но може да е правене на сметко кое е по-изгодно за кого.Всъщност долара защо му е да пада, ако износа и вноса на САЩ са горе-долу равни, ама друго си е другите да работят за тебе и им купуваш суровините по-евтино.Пък нека другите да водят валутни войни.Апропо, китайците вече са бесни - почнаха да продават долара- той се качи, купиха евро-то пада, само загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 9 rate down comment 4
vinsa
преди 9 години
От кое село си ти, Многознаево ли? Говориш пълни глупости и основния ти източник на информация е новините по БТВ (примерно). Отвори уикипедия и напиши Swiss Market Index и виж от кои компании са едни от най-големите в Швейцарската икономика, само 3 от 20 са банки, другите са например лекарства, биотехнологии, прецизна електроника и др. Швейцария произвежда високи технологии, много ясно, че няма да ги видиш в БГ, защото тук се купуват и ползват само китайски ***, а високотехнологично производство нямаме, за да купуваме оборудване от швейцарците. Швейцарската икономика е номер 1 в света, може да не е най-голямата, все пак са само 8 милиона, но факта че се нареждат до големите супер държави, трябва да ти говори нещо. Швейцарците отдавна премахнаха банковата тайна, даже и това не си разбрал.Затова вярвам във франка, защото има работеща икономика зад него, която е истинското покритие, не златото, то не се яде (обяснение като за теб), не се потребява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 5 rate down comment 2
SS-23
преди 9 години
Между другото и аз мога да дам една конкретна прогноза. Очаквам рязък спад на златото ДНЕС около 3 часа след обяд. Не е препоръка, но го имайте предвид. Но не ме питайте защо, защото няма да ви кажа.****Нобеле, какво стана с прогнозата ти? Май бях прав, че нещата са комплицирани, "чук"-а на 1 час - сработи! :)що подвеждаш читателите? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 10 rate down comment 1
nide
преди 9 години
Само за протокола: САЩ са подписали двустранно споразумение за прилагането на FATCA с Швейцария! FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act (Закон за данъчното съответствие на банковите сметки в чужбина). Документът позволява на данъчните служби на САЩ да получават информация за всички авоари на американски граждани зад граница.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още