IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неравноправни клаузи при кредитите в швейцарски франкове установи КЗП

Финансовите институции трябва да ги отстранят в срок от 14 дни

10:38 | 29.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неравноправни клаузи при кредитите в швейцарски франкове установи КЗП

Комисията за защита на потребителите (КЗП) отправи препоръки към кредитни институции да отстранят неравноправни клаузи в договорите си за отпускане на ипотечни кредити на потребители в швейцарски франкове.

Кредитите се отпускат в швейцарски франкове, клиентите получават сумата през курс купува на банката в евро, като в същото време е предвидено погасителните вноски да се изчисляват в швейцарски франкове по курс продава към датата на падежа, информира Комисията.

Контролният орган извърши проверка по случаите във връзка с жалби на граждани, които са предоставили договорите си. На свое заседание Комисията взе решение, че в договорите се съдържат неравноправни клаузи, изразяващи се в следното:

Няма критерий и методика, по които да се определя размерът на базовия лихвен процент, представляващ основен компонент при формирането на основния лихвен процент по кредита;

Размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа и зависи от курс продава на швейцарския франк;

Целият риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка на кредитополучателя;

Разминаване на начина на броене на сроковете при погасяване на вноските с уредения в българското законодателство.

КЗП препоръчва на кредитните институции в срок от 14 дни да премахнат или променят констатираните неравноправни клаузи в договорите си така, че те да не поставят в неравновесие правата и задълженията на двете страни. В случай че дружествата не се съобразят с препоръките, КЗП ще заведе колективен иск в съда за прогласяването им за нищожни.

Припомняме, че на 15 януари Швейцарската централна банка премахна поддържания обменен курс от 1,20 франка за едно евро, което оскъпи рязко местната валута и вноските на потребители, взели франкови заеми. Проблемът е особено остър в Полша, Хърватия и Унгария.

В България от 2008 г. насам също има няколко хиляди потребители със заеми в швейцарски франкове. Част от тях са обединени в неформално сдружение и се борят за отпадането на "франковата задлъжнялост" и срещу високите лихви по ипотечните кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
pslabakov
преди 8 години
БАНКОВА ИЗМАМАНЯМА КРЕДИТИ В ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКОВЕВЪПРОСНИТЕ КРЕДИТИ СА УСВОЕНИ В ЛЕВА/ЕВРОПЪЛНОТО СТАНОВИЩЕ НА КЗПhttp://dox.bg/files/dw?a=691da36db4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още