fallback

Васил Велев: Време е за по-активно управление на Сребърния фонд

Сега имаме фонд само на теория, смята председателят на АИКБ

10:31 | 01.09.16 г. 5

Осем години след създаването на Сребърния фонд е време той да бъде отделен от фискалния резерв и да бъде управляван по-активно. Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред Bloomberg TV Bulgaria по повод решението на кабинета от вчера да запази до 2019 година консервативния подход за управление на активите на фонда.

Той коментира, че 14,5 млрд. лв. е в момента фискалният резерв при 4,5 млрд. лв. санитарен минимум. Пример за по-активно управление по думите му е Фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители, в който са натрупани 250 млн. лв., а доходността му е сравнима с тази на частните пенсионни фондове у нас. Той инвестира в ДЦК, докато частните пенсионни фондове инвестират и в акции.

Има забрана Сребърният фонд да инвестира в български ДЦК, което е уникален случай предвид световната практика, коментира Васил Велев. 

„Ние сме уникални с тази забрана да инвестираме в активите на собствената си икономика“, заяви представителят на бизнеса.

Запитан при евентуална промяна дали няма да бъдат финансирани съмнителни начинания, Велев каза, че работодателите имат един представител в УС на Сребърния фонд на ротационен принцип.

„Когато аз бях член на УС, внесох предложение на инвестиционната общност за промени в закона. То се хареса тогава на Управителния съвет и председателя му – тогава Дянков, го усъвършенства и предвиди до 70% от парите да бъдат ползвани за купуване на облигации на българската държава. Това предизвика сериозен отпор и осуети едни добри промени в закона. После той намали от 70% на 30%, но вече беше късно“, заяви Велев.

„Оттогава не са правени опити за нормализиране на нещата, защото сегашната ситуация не е нормална – да имаме фонд, който обаче не е такъв, а УС нищо да не прави“, заяви Васил Велев.

Рисковете според него могат да бъдат ограничени чрез разумни законодателни решения, както и да се избере авторитетно международно управляващо дружество.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
fallback