IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Време е за по-активно управление на Сребърния фонд

Сега имаме фонд само на теория, смята председателят на АИКБ

10:31 | 01.09.16 г. 5
<p>
	Васил Велев. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Васил Велев. Снимка: Investor.bg

Осем години след създаването на Сребърния фонд е време той да бъде отделен от фискалния резерв и да бъде управляван по-активно. Това каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред Bloomberg TV Bulgaria по повод решението на кабинета от вчера да запази до 2019 година консервативния подход за управление на активите на фонда.

Той коментира, че 14,5 млрд. лв. е в момента фискалният резерв при 4,5 млрд. лв. санитарен минимум. Пример за по-активно управление по думите му е Фондът за гарантиране на вземанията на работници и служители, в който са натрупани 250 млн. лв., а доходността му е сравнима с тази на частните пенсионни фондове у нас. Той инвестира в ДЦК, докато частните пенсионни фондове инвестират и в акции.

Има забрана Сребърният фонд да инвестира в български ДЦК, което е уникален случай предвид световната практика, коментира Васил Велев. 

„Ние сме уникални с тази забрана да инвестираме в активите на собствената си икономика“, заяви представителят на бизнеса.

Запитан при евентуална промяна дали няма да бъдат финансирани съмнителни начинания, Велев каза, че работодателите имат един представител в УС на Сребърния фонд на ротационен принцип.

„Когато аз бях член на УС, внесох предложение на инвестиционната общност за промени в закона. То се хареса тогава на Управителния съвет и председателя му – тогава Дянков, го усъвършенства и предвиди до 70% от парите да бъдат ползвани за купуване на облигации на българската държава. Това предизвика сериозен отпор и осуети едни добри промени в закона. После той намали от 70% на 30%, но вече беше късно“, заяви Велев.

„Оттогава не са правени опити за нормализиране на нещата, защото сегашната ситуация не е нормална – да имаме фонд, който обаче не е такъв, а УС нищо да не прави“, заяви Васил Велев.

Рисковете според него могат да бъдат ограничени чрез разумни законодателни решения, както и да се избере авторитетно международно управляващо дружество.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 7 години
до 3ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ валутата от заемите които тегли правителството не "тние в мазетата на БНБ" а се връща обратно в чуждите банки под формата на ИНВЕСТИРАНИ ОТ БНБ АКТИВИ!!ПОЗНААЙ С КАКВА ДОХОДНОСТ СА ТЕЗИ АКТИВИ ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ ЦЕННИ КНИГИ? С отрицателна !!Голям секс пада!За съжаление ние сме от страната на булката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 7 години
Този е открил топлата вода.Истината за ВАЛУТНИЯ БОРД е тази, че всички теглени от правителството ВЪНШНИ заеми се редуцират в ЛЕВОВИ, като ВАЛУТАТА под формата на ИНВЕСТИЦИЯ на БНБ изобщо не постъпва в България. БНБ инвестира валутата от този ЗАЕМ в немски облигации с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ, а в пасивите на баланса й се отразява левовата им равностойност с която разполага българското правителство!ВАЛУТНИЯ БОРД Е ПЪЛНА ПЕРВЕРЗИЯ!! Теглиш ВАЛУТЕН ЗАЕМ , получаваш ЛЕВОВЕ с които се увеличава ПАРИЧНАТА МАСА и АКТИВИТЕ на БНБ!!Само за три години КЕШОВИТЕ ПАРИ са се увеличили с 38%, а лева е останал все така СКЪП на фона на девалвиращата се турска валута!Това убива износа и отваря вратите на ВНОСА на евтини стоки!От такива ЗАЕМИ за три години активите на БНБ са нарастнали от 28 на 44 млрд лв.!!ЕГАТИ И ИДИОТЩИНАТА!!! Този грабеж го няма и в страните от третия свят!КЪДЕ СА ПАТРИОТИТЕ СИДЕРОВ, КАРАКАЧАНОВ И СИМЕОНОВ?Спите ли бе кратунчовци ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Доста късно е, г-н Велев. Тия пари за последните години - при правилно инвестиране, можеше значително да нарастнат, вместо да гният в мазето на БНБ, но вече доста влакове: изпуснати. Така е, когато управлението на милиарди е в ръцете на хора с нулева финансова грамотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Пуки
преди 7 години
Не кради! Тези пари са за след години. Баба ми спазваше правилото: кокошка която си пие яйцата се коли. Помисли дали няма да дойде ден, когато ще има правосъдна система. Нищо и никой не е вечен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
ivanrog
преди 7 години
Този "фонд" трябваше да си е приключил вече живота, защото той е с ясни цели. Не го пипайте, има достатъчно "евтини пари", за да крадете точно тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още