IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Целеви кредит за торове и семена за пшеница отпусна Фонд "Земеделие"

Заемите се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини или банкова гаранция

16:30 | 01.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Земеделските стопани ще могат да ползват целеви кредит за закупуване на минерален тор или семена за производство на пшеница от реколта 2017. Това е решил на свое заседание на 30 август Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ).

Заявления се приемат в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ на областните дирекции в периода от 3 октомври до 15 ноември 2016 г.  Крайният срок за изплащане на средствата е 19 декември 2016 г.

Лихвата по кредита е в размер на 3%, но не по-малко от референтния лихвен процент, приложим към датата на сключване на договора за кредит. Общият финансов ресурс по целевия кредит е 10 млн. лв., съобщи Фондът.

Средствата се предоставят от бюджета на ДФЗ до изчерпване на финансовия ресурс.

Всеки стопанин, който отговаря на изискванията, може да получи 80 лв./ха за закупуване на минерален тор и 40 лв./ха за закупуване на семена като максималният размер на кредита е 200 хил. лв.

Земеделските стопани могат да получат кредит за минерален тор, за закупуване на семена и използването на неокончателно  сертифицирани собствени семена като представят фактури или складови разписки.

Заемите се обезпечават с ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Общата сума на обезпеченията следва да осигури покритие на кредита в размер на 120%.

Фермерите са длъжни да застраховат посевите, обект на договора за кредит.

С друго свое решение ДФЗ одобри минимална помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2016 г. в размер на 4,3 млн. лв.

Тя е предназначена за физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, регистрирани към 29 февруари 2016 г. по Наредба 3 от 1999 г. за регистъра на земеделските стопани.

Пчелините трябва да са регистрирани като животновъдни обекти по Закона за ветеринарномедицинската дейност не по-късно от 29 февруари 2016 г.

По схемата ще се подпомагат пчелари, отглеждащи между 20 и 200 пчелни семейства, като за стопаните с над 200 пчелни семейства de minimis ще се предоставя за първите 200 пчелни семейства. Размерът на подпомагане на пчелно семейство е до 7 лева.

Пчеларите могат да подават заявления от 8 до 26 септември 2016 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 хил. евро за период от три години (2014-2016 г.).

Междувременно от днес ДФЗ приема документи за участие във втория транш по схемата „Помощ за доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете”. Заявления ще се приемат до 26 септември, а помощта се предоставя за заявен брой животни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Няма лошо, въпреки, че никой арендатор няма да кандидатства за кредит. Та те плащат данъци за милиони доход!НО!Ако ще се дават пари за торове, трябва да се въведе изискване торовете да са биоторове, а не минерални. Исемената да не са от ГМО, а не "неокончателно сертифицирани" (каквото и да означава това).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още