fallback

Регистърът с номерата на банкови сметки и сейфове ще работи от 1 януари 2017 г.

Достъп до електронната система ще имат съд, прокуратура и следствие

19:28 | 29.09.16 г. 7

Регистърът на банковите сметки и сейфове ще започне да функционира от 1 януари 2017 г., а управителният съвет на БНБ днес прие наредба за неговата работа.

Регистърът ще се поддържа от централната банка и ще осигурява централизирана информация за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници, съобщиха от институцията, управлявана от гуверньора Димитър Радев.

Банките ще трябва всеки месец да предоставят актуални данни на БНБ.

Информация от регистъра ще могат да получават органите и институциите, посочени в чл. 56а, ал. 3 от Закона за кредитните институции, като на първо място са съдебните власти - съд, прокуратура и следствие.

Следват полицията, БОП, МВР, агенция "Национална сигурност", НАП, Комисията за отнемане на незаконно имущество, съдебните изпълнители при образувано изпълнително дело, главният инспектор или инспекторите от ВСС.

Информация за съдържащите се за тях данни в регистъра ще получават физически и юридически лица.

На заседанието си днес ръководството на БНБ публикува на интернет страницата  си актуална информация за определеното ниво на антицикличния буфер, приложимото съотношение кредити към БВП, както и неговото отклонение от дългосрочния тренд, референтния индикатор, подпомагащ преценката при определяне на антицикличния буфер, и обосновката за нивото на антицикличния буфер.

Ниво на антицикличния капиталов буфер през четвърто тримесечие на 2016 г. е 0%. Съотношение кредит/БВП към второ тримесечие на 2016 г. е 112,6%.

Отклонение на съотношението кредит/БВП от дългосрочната му стойност към второ тримесечие на 2016 г. е -45,1 пр. пункта.

Към момента не се отчита натрупване на цикличен системен риск в икономиката предвид наблюдаваното отрицателно отклонение на съотношението кредит/БВП от дългосрочната му стойност, отчитат в БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 10.09.22 г.
fallback