IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ще трябва да създаде електронна система с номерата на банковите сметки

Парламентът прие промени в ДОПК на второ четене

11:40 | 20.11.15 г. 1
БНБ ще трябва да създаде електронна система с номерата на банковите сметки

Българската народна банка (БНБ) ще трябва да създаде и поддържа електронна информационна система за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки. Банките ще трябва ежемесечно да предоставят тази информация на централната банка.

Това реши Народното събрание, което гласува на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предаде БТА. В преходните и заключителни разпоредби депутатите записаха промен в Закона за кредитните институции. 

Достъп до информация от системата на БНБ ще имат съдебната власт, Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР, ДАНС, НАП и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се електронната система да е активна от 1 януари 2017 г.

С част от текстовете в ДОПК се въвеждат разпоредби на европейска директива за автоматичен обмен на финансова информация. Мярката е срещу зачестили трансгранични случаи на данъчни измами и укриване на данъци в рамките на Европейския съюз и в световен мащаб.

Други промени са свързани с оптимизиране на процеса по установяване на данъци и задължителни осигурителни вноски и улесняване на междуинституционалното взаимодействие, както и подобряване на нормативните режими по принудително събиране на публичните вземания и повишаване на събираемостта.

Промените в ДОПК влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Народното събрание прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс при запазване на сгрешена парична система.Ясно е, наличното силно регресивно влияние от наличната държавна грешка ще продължи да уголемява потенциалът за катастрофални стопански кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още