IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сравнителна таблица ориентира банковите клиенти към най-ниските такси

Потребителите на онлайн услугата на Pisar.bg могат да изберат къде да вложат парите си при най-висока лихва

12:10 | 15.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доволните потребители, посетили безплатната платформа Pisar.bg, в която се ориентират по-лесно какви са таксите в тарифите на банките, са над 78 хиляди, показва справка на Investor.bg.

Информацията, че има сайт, който да предоставя сравнение на събираните от българските банки такси за откриване и обслужване на банкови сметки и дебитни карти, както и даваните от тях лихви по депозити, бързо набира популярност.

„Създахохме тази сравнителна таблица, за да може да ориентираме максимално потребителите, които ще изберат обслужваща банка. Така нагледно се визуализират годишните разходи за обслужване“, пише в обръщението на създателите на електронната платформа.

В търсене на „приемливи такси“

Новата онлайн услуга на Pisar.bg изпревари БНБ, която по силата на евродиректива трябва да създаде база за сравнение на тарифите на отделните банки.

На 14 октомври централната банка публикува средната стойност на основните банкови услуги в България на база на предоставената от кредитните институции информация.

През следващата година тази средна стойност на услугите ще се използва от банките при предоставянето на основни операции.

С директива на Европейската комисия, с която се цели да бъде улеснен достъп до банковата система на всеки гражданин на ЕС, банките трябва да имат специален продукт – т.нар. основна банкова сметка, по която да има "приемливи такси". Те трябва да са под средните такси за пазара.

На страницата на Pisar.bg потребителите вече могат да сравнят таксите за откриване и обслужване на банкови сметки на физически и юридически лица, дебитни карти, банкови преводи, както и лихвите по срочни депозити.

Платформата предоставя опция, която подрежда най-ниските и най-високите суми, удържани в банките, както и лихвите, предоставени по депозити. Информацията се обновява, а последните данни са актуални към 11 октомври.

Откриване на сметки

Сравнение на Investor.bg показва, че в Ти Би Ай Банк, Тексимбанк и SG Експресбанк, не изискват от клиента първоначална сума за откриване на сметка. В Райфайзенбанк (България) обаче таксата е 25 лева.
Годишното обслужване на банкова сметка е най-високо в Инвестбанк – 34,80 лева, а без такса са клиентите на Ти Би Ай.

В Pisar.bg са подредили банките в зависимост от необходимата сума за откриване на фирмена сметка.

В четири банки – Тексимбанк, ПИБ,Ти Би Ай и ЦКБ  тя е 10 лева, но в ПроКредит банк е 300 лева.

Годишното обслужване на сметка на дружеството в три банки излиза по 72 лева – ББР,  Общинска банка, СИБАНК.

В Инг Банк- клон София тя обаче е 720 лева.

В седем банки притежателите на дебитни карти не плащат нищо за годишно обслужване – ЦКБ, Тексимбанк, Алианц банк, Пощенска банка, БАКБ, ПИБ и ОББ. В Ти Би Ай поддръжката е 39,96  лева.

Парични преводи

Разходите за преводи на хартия, направени в офисите на банките, са винаги по-скъпи от електронните. Изпращането на пари в Тексимбанк струва 1,70 лева, а в ПроКредит банк – 3,50 лева. Най-скъпи са електронните преводи в Пощенска банка, Интернешънъл Асет Банк и УниКредит Булбанк – 1,20 лева, а най-евтини са в Тексимбанк – 0,90 лева.

Преводът от и към други банки чрез системата за разплащания RINGS, която извършва плащания в рамките на 1 час до един ден, излиза с най-ниска цена в Ти Би Ай – 8 лева, а най-висока е тя в УниКредит Булбанк – 14 лева.

Така например, за превод на 300 евро в Интернешънъл асет банк се плаща 9,78 лева, а в Пиреос банк – 60 лева.

Левовите преводи по електронен път в Общинска банка и Ти Би Ай са най-ниски – 0, 70 лева, а в Банка ДСК са класирани като най-високи - 2,50 лева.

Паричната операция през RINGS в Ти Би Ай струва 7 лева и това е най-ниската цена при сравнение в тарифите на другите банки. В Банка ДСК е най-висока – 16 лева.

Касови операции

За вноска от 400 лева или 4000 лева всички банки, с изключение на ПроКредит банк (20 лева), не събират такси от физическите лица.

Тегленето на суми от 400 лева е без такса в ТБ Виктория, Ти Би Ай, Пиреос банк, Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл асет банк, Те дже Зираат – Банкасъ, а в ПроКредит банк удържат 20 лева.

Нищо не струва на клиентите на Интернешънъл асет банк, Инвестбанк и Ти Би Ай да изтеглят от парите си 4000 лева, но 20 лева трябва да платят държателите на сметка в ПроКредит банк.

Олихвяване

На вниманието на потребителите Pisar.bg предоставя и сравнение на лихвите по срочните депозити на банките.

Най-висока лихва при едномесечен дипозит дава Ти Би Ай – 1,27%, а нулева е лихвата в Райфайзенбанк, БНП Париба и ПроКредит банк.

При срочен тримесечен депозит Ти Би Ай дава същия лихвен процент както при едномесечен влог, а нулева е лихвата за влогове в Райфайзенбанк и ПроКредит банк.

Ти Би Ай олихвява шестмесечните депозити с 1,50%. Най-ниска е лихвата в Райфайзенбанк - 0,01%.

Клиентите на Инвестбанк получават най-висока лихва по годишния си депозит – 1,60%, а в ТБ Виктория, Банка ДСК и Райфайзенбанк олихвяването е с 0,05%.

Материалът не е повод за взимането на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
мале, мале ... само като гледам таксите за електронни преводи и разбирам защо баМките много скоро ше бъдат изместени от пазара....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още