IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемливите такси по платежните сметки ще влязат в сила до 1 февруари 2017 г.

До 15 октомври БНБ ще публикува средния размер на таксите по платежни сметки за основни операции

19:03 | 18.08.16 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

До 1 февруари 2017 година банките в България ще трябва да прилагат т.нар. "приемливи" такси по платежни сметки за основни операции, става ясно от съобщение на Българската народна банка (БНБ). От институцията обясняват, че по време на заседание на Управителния съвет днес са били одобрени промени в Наредба №3, която се отнася до платежните операции и използването на платежни инструменти.

Промените са свързани с транспониране на европейското законодателство в областта в Закона за платежните услуги и платежните системи. Именно там се въвежда понятието приемливи такси.

С промените в Наредба №3 от БНБ са описали случаите, при които тези такси ще бъдат прилагани.

"Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година, и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка", съобщават от централната ни банка.

Банките ще предоставят нужната информация, необходима за изчисляване на средния размер на приемливите такси до 1 октомври 2016 година. До 15 октомври БНБ ще изчисли и публикува на страницата си какъв е средният размер на таксите.

На днешното си заседание от БНБ са направили промени още ив Наредба №13, която се отнася до прилагането на международните номера на банковите сметки и БАЕ кодовете, както и в Наредба №16 за лицензиране на платежните институции, дружества за електронни пари и операторите на платежни системи.

С промените се разширява обхватът на информацията, която лицензирани платежни институции предоставя на БНБ, както и се променя таксата за разглеждане на заявления за издаване на лиценз за дейност като платежна институция.

УС на БНБ отказа да издаде и лиценз за платежна институция на "Юропей Салюшънс", допълват още от пресцентъра на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
БНБ се изявява като ЦК на БКП навремето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
needle
преди 7 години
По принцип става дума за регулиране на цените само по нов вид сметка за основни операции, а не по всички видове, което произтича от законодателството на ЕС, но съм съгласен че това е нарушаване на принципите на пазарната икономика, и като се тръгне с едно, може да последват и други подобни прояви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Като клиент ще ме радва да има регулирани такси. Обаче това противоречи на пазарните принципи и не е никак здравословно. А има вероятност да стане и това, което misanthrope описа по-долу - вдигане на таксите сега и ще си имат удобна средна цена, което по никакъв начин няма да е в полза на клиентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Нали уж сме пазарна икономика?!? Не би ли трябвало всичко да се определя на пазарен принцип? Когато в Уникредит Булбанк имаш високи такси, отиваш в Банка ДСК например! Как така БНБ ще определя приемливи такси? За мен приемлива такса е 0,01 лв.! Защо няма приемливи цени на горивата например? Тези от БНБ явно тотално са изтрещели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Ами сметката така излиза. Смятат средната такса за теглене да кажем за 2016та и приемливата за 2017та трябва да е по-ниска от нея (значи наламява всяка година) и не по-висока от най-ниската прилагана от някоя банка.Значи 1) Ще надуят сега таксите за да дигнат средната2) Никой няма да смее да свали, щото а свали а всички трябва да свалят аз така го разбирамЕ прощавайте, ама това е толкова малоумно, че не вярвам даже български депутат да може да го предложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
financialist
преди 7 години
Няма кой да даде разяснения, а точно какво правят и как изчисляват БНБ е пълна мистерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
"Приемливите такси следва да бъдат по-ниски от средния размер на таксите, събирани от банките в страната от потребители за съответни услуги по разплащателни сметки, изчислен за предходната календарна година, и от най-ниския размер на таксите, които дадена банка прилага по тарифа за съответните услуги по разплащателна сметка", Някой може ли да го преведе на български? От това, аз разбирам, че всички банки сега ще надуят таксите колкото може ( за да вдигнат средната за тази година) и след това ще прилагат еднаква такса, която всяка година ще намалява с 1 стотинка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още