IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Поставено е началото на реформите в банковия надзор

Банката извърши преглед на изпълнението на Плана за реформиране и развитие на банковия надзор

20:51 | 03.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Поставено е началото на процеса по реформиране на банковия надзор, сочат изводите на Българската народна банка (БНБ) след годишния преглед на плана за развитие на банковия надзор у нас. По-голямата част от набелязаните мерки вече са изпълнени, отчитат от централната банка.

Планът за реформиране на системата у нас беше приет от Управителния съвет на БНБ на 5 октомври 2015 година. Той постави основите на основния приоритет на банката - развитие на банковата система.

Основните дейности, записани в документа, са насочени към преодоляване на слабости в няколко области, сред които и недобрата координация при обмен на информация с други институции.

Фокусът върху банковия надзор в предприетите мерки е резултат от събитията, свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), но и от необходимостта надзорните практики на централната ни банка да бъдат приведени в пълно съответствие с международните стандарти, поясняват от БНБ.

Предстоящите действия по отношение на реформите и развитието на банковия надзор у нас ще се основават върху изводите и идеите за усъвършенстване на надзорния процес, получени при прегледа на активите на банките през това лято.

Банката ще се съобрази още и с евентуални препоръки, които ще отправят от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в процеса на цялостната оценка на състоянието на финансовия сектор в България чрез Програмата за оценка на финансовата система.

Конкретните действия, които БНБ планира за реформирането на банковата система и степента на тяхната реализация можете да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
БНБ е с нови опити да спаси банките и банковата система, но не може да постигне устойчив успех, защото сегашният причинител за банкови злини (сгрешената парична система) не е в нейна пряка компетентност.В условия на сегашната държавна грешка БНБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.За спасение на банките е необходимо подобрение на прилагана парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още