IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН прецизира формулата за инвестиционните такси на пенсионните дружества

Новите правила не са свързани с допълнителни разходи за компаниите и управляваните от тях фондове

17:11 | 04.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Pixabay</em></p>

Снимка:Pixabay

От следващата година начинът за отчисляване на инвестиционната такса, събирана от пенсионноосигурителните дружества при управлението на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване ще изчислява по нова, прецизирана формула. Това става ясно от обнародваната в Държавен вестник наредба на Комисията за финансов надзор (КФН).

От публикуваните изменения става ясно, че и през 2017 г. ще се следва възприетият до момента подход за начисляването и превеждането на инвестиционната такса, както и начинът на определяне.
Прави се обаче корекция на формулата за това. Целта е да могат да се отчитат случаите, когато инвестиционната такса се изчислява на първия работен ден в годината или е налице промяна в нейния размер, влизаща в сила след неработен ден с оглед предвиденото от законодателя постепенно намаляване на инвестиционната такса. 

Ефектът от извършеното прецизиране на формулата в разглежданите частни случаи по отношение на натрупванията по партидите на осигурените лица е незначителен (средно по-малко от 0,01 лв. на осигурено лице за година), обясниха от КФН.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване коментираха пред Investor.bg, че новите правила не са свързани с допълнителни разходи за пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове.

Според председателя на асоциацията Никола Абаджиев обаче  корекциите са част от предложения за обществено обсъждане законопроект на КФН, който цялостно променя събираните от надзора такси и не е редно да се разглеждат самостоятелно. Той отправи критика към надзора, че твърде често работят „на парче“, от което страдат компаниите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още