IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на повишение на спестяванията на домакинствата се забавя леко

Броят на депозитите в банковата система продължава да спада на годишна база, както и в сравнение с края на юни

16:17 | 09.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През третото тримесечие сме свидетели на забавяне на темпа на увеличение на спестяванията на домакинствата. 

Размерът на спестяванията в края на периода възлиза на 62,418 млрд. лева и нараства със 7,8% на годишна база. В края на второто тримесечие обаче годишният ръст е по-висок - с 8,5%. В края на септември броят на тези тези депозити се понижава с 0,6% спрямо края на юни.

В края на септември депозитите в банковата система са 10,961 млн. броя, като намаляват с 3,5% спрямо септември миналата година, докато в края на юни годишното намаление беше 3%, показват изчисленията на Investor.bg на база статистиката на БНБ.

В края на третото тримесечие на тази година броят на депозитите на домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват (НТООД), е 10,377 млн., като намалява на годишна база с 3,9%. Годишното понижение в края на юни тази година беше 3,4%.

Спестяванията на домакинствата, които са с най-голям дял депозитите на банките, в края на септември са 43,833 млрд. лева и продължават да нарастват. На годишна база увеличението е 6,7%, за сравнение в края на юни годишният ръст беше 6,8%. В края на третото тримесечие спрямо края на предходното броят на депозитите се понижава с 0,6%, а размерът им нараства с 1.2%.

Спестяванията на нефинансовите предприятия са 583 хил. броя в края на септември и се увеличава с 5,1% спрямо края на същото тримесечие на миналата година, се вижда от данните на статистиката. В края на юни депозитите на бизнеса като брой отбелязаха годишен ръст от 4,6%.

В края на третото тримесечие на 2016 г. спестяванията на нефинансовите предприятия достигат 18,586 млрд. лева и на годишна база нарастват с 10,5% при 12,9% годишно повишение в края на предходното тримесечие. В сравнение с края на юни тази година броят им нараства с 1%, а размерът им - с 3,8%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още