IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи добра оценка за съвместимост със стандартите за данъчна прозрачност на ОИСР

Глобалният форум за прозрачност препоръчва промени в Търговския закон заради акциите на приносител

18:19 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалният форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) даде на България рейтинг “Largely Compliant” за съответствие на законодателството ни, регулаторните режими и административни практики с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели, съобщават от Министерството на финансите.

Глобалният форум е продължение на инициативата от началото на този век, създадена в контекста на работата на ОИСР за справяне с рисковете за спазването на данъчното законодателство. Първите членки на Глобалния форум са държавите, които са се съгласили да постигнат достатъчно ниво на прозрачсто и обмен на информация за данъчни цели. Световният форум се преструктурира през септември 2009 г. в отговор на призива на Г-20 да се засили прилагането на тези стандарти.

Групата на държавите, получили същия рейтинг, е най-голяма. В нея попадат страни като Албания, Аржентина, Австрия, Бермуда, Бразилия, Британски Вирджински острови, Каймановите острови, Кипър, Гърция, о. Гърнси, Хонконг, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Швейцария, Сейшелските острови и други. Много от тях получиха тежки обвинения, че са данъчни убежища, ползвани за укриване и избягване плащането на данъци, но в последните месеци някои от тях предприеха мерки за изчистване на имиджа им.

Най-висока оценка от Глобалния форум получават Австралия, Белгия, Канада, Китай, Колумбия, Дания, Финландия, Франция, Исландия, Индия, Ирландия, о. Ман, Япония, Южна Корея, Литва, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, Словения, ЮАР, Испания и Швеция.

Най-ниска оценка - т.е. законодателството е несъвместимо с международните стандарти за прозрачност и обмен на данъчна информация, получават Микронезия, Гватемала, Маршаловите острови, Панама и Тринидад и Тобаго.

В групата на държавите с частично съвместими режими попадат Андора, Антигуа и Барбуда, Коста Рика, Доминиканската република, Индонезия, Турция и други.

Получената оценка е важно международно признание за страната ни и има изключително значение за репутацията на България и представянето ѝ като надежден партньор, който ще даде своя принос в общите международни усилия за предотвратяване на трансграничното укриване на данъци и отклонението от данъчно облагане, посочват от Министерство на финансите. 

От констатациите в изготвения доклад става ясно, че страната ни разполага с необходимите ресурси да предоставя поисканата информация от международните си партньори, с които има сключени спогодби за избягване на данъчно облагане.

От Глобалния форум препоръчват да бъде направена промяна в Търговския закон, с която да се премахне възможността за издаване на акции на приносител. Според организацията акциите на приносител носят съществен риск пред прозрачността, тъй като могат да се ползват както за прикриване на действителния собственик/акционер на дружество, така и за укриване и невнасяне на данъци и отклонение от данъчно облагане. Глобалният форум допълва, че акции на приносител могат да се ползват и за инвестиране на капитали с неясен произход и придобити от престъпна дейност (измами, кражби, подкупи, търговия с оръжие и наркотици и др.), както и за изпиране на пари и финансиране на тероризъм от международни престъпни и терористични организации.

Особеното при акциите на приносител е, че върху тях не се записва кой е първият им притежател. Тези акции се прехвърлят с просто предаване и този, който упражнява фактическата власт, е титуляр на правата по акцията. Според действащото законодателство приобретателите на тези акции не се вписват в книга на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още