IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова дирекция в МФ ще отговаря за вътрешния одит

Промени в Устройствения правилник на финансовото министерство ще засилят контрола в публичния сектор

18:12 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министърът на финансите Владислав Горанов предлага на правителството да одобри нов Устройствен правилник на повереното му ведомство.

Предвижда се създаване на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит", в рамките на която да се обединят функциите и численият състав на дирекцията "Вътрешен одит" и на двете централни хармонизиращи звена, съществуващи в дирекцията "Вътрешен контрол". Така ще се оптимизира функцията на министъра на финансите да води, координира и контролира държавната политика в областта на вътрешния контрол и вътрешния одит в публичния сектор. Това е записано в доклада към проекта на новия устройствен правилник. 

Ако корекциите бъдат одобрени от Министерски съвет,  численият състав на дирекцията "Централизирано възлагане и обществени поръчки" ще се увеличи с три щатни бройки във връзка с разширяването на дейността на Централния орган за покупки и предвидените в Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки в България за периода 2014-2020 г. Допълнителните щатни бройки са за сметка на числеността на персонала на дирекциите "Бюджет" и "Връзки с обществеността и протокол".

Според мотивите на Горанов с измененията ще има възможност допълнително експерти с натрупан опит да участват в разработването и изготвянето на методологически указания в областта на вътрешния одит и финансовото управление и контрол в публичния сектор. Ще се осигури и повишаване на ефективността и адекватността на методологията по вътрешен одит и финансово управление и контрол в публичния сектор.

Общественото обсъждане на проекта на Владислав Горанов приключва на 6 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още