fallback

Армията може да ни пази само "частично", установи доклад

Военните искат увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП за гарантиране на националната сигурност

14:13 | 12.04.17 г. 9

Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и незабавно увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП, в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс.

Това се посочва в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., приет от служебния кабинет на днешното заседание, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Министрите на Огнян Герджиков предлагат на Народното събрание да разгледа и приеме доклада, който отразява текущото състояние на военните аспекти на националната сигурност и резултатите от изпълнението на политиката в областта на отбраната през миналата година.

Заетостта в армията е 80%

В анализа се констатира, че въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав проблемът с недостига на военнослужещи продължава да се задълбочава, като вече достига 20% от щатния състав.

Докладът очертава необходимостта от приемане на спешни и комплексни мерки, свързани с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната, търсене на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, на тяхното социално положение и издигане престижа на военната професия.

Инвестиционни проекти ще модернизират армията

През 2017 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени върху поддържането и развитието на необходимите способности за планиране и водене на операции по трите мисии на въоръжените сили.

Първостепенна задача на ръководството на Министерството на отбраната следва да бъде преодоляване на системното недофинансиране на системата и увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП.

Ще се пристъпи към реализация и на основните инвестиционни проекти за модернизация, както и изпълнението на неотложни, комплексни действия за преодоляване на недостига от военнослужещи, пише в документа.

Източна Европа увеличава разходите си за отбрана

Разходите за отбрана в страните членки на НАТО от Източна Европа се увеличават поради близостта с Русия и натиска от страна на Доналд Тръмп да спазват правилата на организацията за разходите за отбрана, писа преди дни Bloomberg.

Най-големите увеличения на разходите за отбрана се регистрират в Румъния, Латвия и Литва, които имат граници с Русия по суша и по море. Полша и Естония също разходват повече за отбрана в процентно отношение в сравнение със западноевропейските страни. Тези държави достигат или превишават правилото на НАТО да разходват 2% от БВП за отбрана.

Литва, която граничи с малкия териториален ексклав на Русия Калининград, подкрепи мнението на Тръмп, че Европа отделя твърде малко средства за отбрана. Прибалтийската държава обмисля да увеличи разходите си за отбрана до значителните 2,5% от БВП до 2020 г.

За да достигнат целта на НАТО от 2%, държавите трябва да увеличават разходите за отбрана по-силно от икономическия си ръст. Германия например увеличи бюджета си за отбрана с 2,7 млрд. евро (повече от общите разходи на Естония, Латвия и Литва за национална сигурност в момента), за да достигне ниво от 1,22% от БВП, а това бе увеличение от нищожните 0,03 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
fallback