IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напоителни системи приключва първото тримесечие със загуба от 3,2 млн. лева

Дейността на компанията е затруднена заради невъзстановени средства от минали години за поддръжка и охрана на язовири

09:00 | 06.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавното дружество „Напоителни системи“ приключва първото тримесечие със загуба от 3,2 млн. лева, става ясно от отчета на компанията. 

Приходите са 4,8 млн. лева, като тук са включени 4 хил. лева приходи от напояване и 1,4 млн. лева приходи от промишлено водоподаване.

Разходите са над 8 млн. лева, като от тях за заплати са отишли почти 5,8 млн. лева, а за външни услуги – 547 хил. лева.

Към края на март в дружеството работят 1 791 души.

Компанията има начислени вземания от Министерството на земеделието и храните в размер на 4,7 млн. лева без ДДС.

В отчета се отбелязва, че дейността на компанията е затруднена, тъй като не са й възстановени средства от минали година за поддръжка и охрана на язовирите (над 5 млн. лева), безплатна поливка от 2009 г. (4,4 млн. лева), както и други вземания.

Непрекъснато постъпват запори по банкови сметки и ежедневно се провеждат срещи за разсрочване на задължения. 

Припомняме, че Прокуратурата разследва бивши шефове на дружеството за сключени неизгодни сделки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Винаги съм се чудил защо има толкова *** и неграмотни хора в държавата В това число се включват и земеделците Има изградена напоителна система за милиарди Колкото и да крадоха основната мрежа за поливане - язовири канали водоеми си съществува Едно или две поливания навреме могат да увеличат добивите от различните култури от 30 до 40 % Представяте ли си колко глупав трябва да си зи да не го правиш Хайде малките земеделски производители ги разбирам Но има големи собственици на земя които да не поливат когато е необходимо е световна глупост Разбира се трябва да се възмутим и от ролята на държавата и най вече на министерството на земеделието храните и горите Каква вопиюща глупост се шири у тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Тия сурови цифри, нещо не ми се връзват.Приходи 4,8 млн - 1,4 млн от промишлено водоподаване, а от основната дейност - напояване 4 ХИЛ. лева, т.е. и да е объркано хиляди и милиони, пак не излиза, а ако е само хилядите, то пак е проблем, някой подарява вода.Разходи - заплати 5,8 млн, към март 1791 души. Това средносписачен или временно зает е? Ако е първото излиза, че средната заплата е към 250 лв.?!? Явно е второто, но пак се пита предвид, че разпродадоха отромна част от съоръженията, защо са необходими близо 2000 души? Дружеството се води умишлено към фалит, а се оставят земеделци да се направят разсрочено, вместо да се използва изразената, но за това трябва политики и визия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още