IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделски шефове с обвинения за безстопанственост и ненужни договори

Щети за близо един милион лева в ДФЗ и „Напоителни системи“ заради ползване на външни услуги установи прокуратурата

16:53 | 31.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трима бивши шефове в земеделието се сдобиха с обвинения от прокуратурата заради това, че са сключили неизгодни договори за ползване на правни, счетоводни и пиар услуги, с което са ощетили държавата с близо един милион лева.

Антикорупционно звено на Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Мирослав Николов, бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ за умишлена безстопанственост. 

На 26 февруари 2014 г. Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лв. Същевременно обаче във фонда има Дирекция „Връзки с обществеността, протокол и координация“, в която работят достатъчно на брой служители, съобщават от прокуратурата. Освен това, въпреки че договорът не е бил изпълнен и не са извършени договорените дейности, на 9 септември 2014 г., по разпореждане на Мирослав Николов, е било извършено плащане към търговското дружество.

Бившият шеф на фонда е с мярка за неотклонение „подписка“.

Наказателна отговорност се търси и от Ивайло Първанов и Стайко Ганчев – бивши изпълнителни директори на „Напоителни системи“ ЕАД, за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение заради това, че докато е бил шеф на "Напоителни системи" от декември 2014 г. до юни 2016 г. е сключил 79 договора за правни и счетоводни услуги, а също и за реклама за общо 596 784 лв. Според антикорупционното звено от тези контракти не е имало нужда, защото дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители. Според прокуратурата от сключването на неизгодните сделки са произлезли значителни вреди за "Напоителни системи“ ЕАД, като случаят е „особено тежък“.

Две са престъпленията, за които е обвинен Стайко Ганчев – безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Като шеф на "Напоителни системи" през февруари 2012 г. той сключил консултантски договор с търговско дружество, по силата на който фирмата изпълнител е трябвало срещу сумата от 20 хил. лв. да изготви и консултира „Напоителни системи“ ЕАД по отношение на необходимостта от лицензиране на държавното дружество като ВиК оператор по смисъла на Закона за регулиране на ВиК услуги, в това число процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР.

Разследващите са установили, че сключването на подобен контракт не е било необходимо, защото в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим пред ДКЕВР.

Освен това държавното дружество трикратно е уведомявано писмено от ДКЕВР, че като ВиК оператори следва да разработят и представят в ДКЕВР бизнес план за развитие на дейността.

Стайко Ганчев е обвинен и в умишлена безстопанственост за това, че от ноември 2012 г. до май 2013 г. не е управлявал добре повереното му имущество, което е ощетило "Напоителни системи" с 346 389 лв. По сключен договор на 02.08.2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение "подписка“.

Разследването продължава, съобщават още от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още