fallback

Горанов: Пазарът на труда позволява повишение на минималната работна заплата

Част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната, твърди финансовият министър

13:24 | 17.05.17 г. 21

Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че има възможност минималната работна заплата да се увеличи.

Кабинетът предвижда тя да нарасне от 460 лв. на 510 лв. от 1 януари 2018 г., на 560 лв. от 1 януари 2019 г. и на 610 лв. от 1 януари 2020 година. Работодателите обаче са против и дори призоваха минимална заплата да няма.

Във връзка с напрежението между бизнес и синдикати по темата, министърът каза, че ролята на държавата е да модерира процеса, но ако не се постигне съгласие как тя да бъде променяна, правителството ще определи това.

"Ситуацията на пазара на труда в момента е такава, че според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата. Аргументите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Става дума за постигане на баланс и какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната", коментира още министърът. 

Горанов напомни обаче, че ръстът на минималното възнаграждение е сред предизборните обещания на ГЕРБ.

"Според нас част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната. И бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим работещите хора в България", посочи той.

"Ако само с мерки за подобряване на конкурентоспособността сме постигали резултати през годините, то поддържането на квалифицирана работна ръка и на успели и богати българи става и през възнаграждение", категоричен е финансовият министър.

Владислав Горанов посочи, че консервативната фискална политика в средносрочната бюджетна прогноза се запазва като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Засега оценките са за растеж около 3% за тази година, но според него има предпоставки за по-висок с "няколко десети от процента". Той призова да се изчака да минат първите 6 месеца на годината, преди да се правят анализи на макрорамката за тази година. 

Балансиран бюджет, намаляване на дефицита и консервативна фискална политика са сред основните параметри на тригодишната бюджетна прогноза, заяви още Горанов, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос за парите за децата с увреждания при навършване на 18 години, министърът каза, че това е тема, която дискутира активно със социалния министър и вероятно ще има решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
fallback