IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Мрежата за финансова сигурност в България още се бори с предизвикателства

Според нови оценки на Фонда българската банкова система е уязвима от различни външни и вътрешни рискове

08:15 | 12.07.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

В отделна техническа бележка МВФ предупреждава, че необслужваните кредити в банковата система остават на високо ниво, въпреки че БНБ предприе стъпки за насърчаване на тяхното намаляване, и че България е сред държавите в ЕС с най-високи нива на проблемните заеми.

Като цяло банките разполагат със сериозни буфери, но според МВФ има нужда от подобрение при провизирането на загубите от кредитиране.

Фондът подчертава, че макро- и микропруденциалните политики на БНБ са принудили банките в България да задържат печалби и да подобряват капиталовите и ликвидни буфери. Като цяло адекватните капиталови позиции са потвърдени в голяма степен от прегледа на качеството на активите, който пък беше полезен за установяване на единни стандарти за оценка на активите и обезпеченията, подчертава се в бележката.

При провизирането на загубите от кредитирането обаче се виждат някои слабости, посочва институцията.

МВФ препоръчва БНБ в близко бъдеще да приеме всеобхватна стратегия за съществено намаляване на дела на необслужваните кредити в рамките на хоризонт от 3 до 5 години. Стратегията трябва да отговаря на макропруденциалните отговорности на банката за управлението на стабилността на банковата и финансовата система и смекчаването на финансовия риск.

Фондът препоръчва стратегията да се фокусира върху три основни области – провизиране на загубите от кредитиране, отписване на необслужвани кредити – изцяло или частично, и оценка на обезпеченията. Тези усилия трябва да се подкрепят от засилване на надзора, отчитането му и разкриването на риска, като трябва да включват и подобряване на банковите системи за ранно предупреждение и мерки за развитие на пазара на необслужвани заеми.

МВФ посочва още, че банките в България трябва да адаптират провизионните си практики, за да идентифицират по-добре влошаването на кредитите.

Друга препоръка предлага БНБ да издаде наръчник за надзора, в който да определи стабилни, минимални практики за оценка, включително използването на вътрешни и външни експерти. Това е изключително важно, защото Фондът констатира, че делът на необслужваните кредити е най-висок в сектора на строителството и имотите, т.е. практикува се най-често кредитиране срещу обезпечение. Заради това се налага обезпеченията да се оценяват правилно.

Според МВФ и прегледът на активите на банките е показал, че е необходимо да се въведат унифицирани, консервативни правила за оценка на обезпеченията.

Фондът посочва, че има нужда и от подобряване на рисковата информация за инвеститорите и разкриването на риска, като се започне от най-големите банки, каквато е и препоръката на Борда за финансова стабилност.

Препоръчва се също така БНБ да работи с банките и другите пазарни участници за подобряване условията на вторичния пазар на проблемни кредити, защото продажбата на необслужваните заеми е важна опция за намаляването им.

В отделна бележка МВФ подчертава, че резултатите от стрес тестовете разкриват, че българската банкова система е уязвима към различни външни и вътрешни рискове едновременно с факта, че банките се нуждаят от прочистване на балансите от необслужвани заеми.

Последна актуализация: 11:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още