IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За седем месеца емигрантите са пратили в България повече от 1 млрд. лв.

За поредна година сънародниците ни зад граница са основен двигател на икономиката

08:17 | 27.09.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Близо 538 млн. евро са изпратили българите зад граница на семействата си в родината до края на юли 2017 г. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

От данните става ясно още, че преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година.

Само за седмия месец от 2017 г. емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро.

Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител. За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, което е спад от 55% на годишна база. Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти. Само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г. 

Подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към бюджет 2017 г. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът им ще възлиза на около 3,7 - 3,8% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г. 

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, пише още в документа.

Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция. 

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
Какъв е тоя мизерен растеж на БВП 2,5~2.7% ??Като махнем 1% инфлация и 1% от пари по европрограми и еврофондове излиза, че реалният ни растеж е само около 0,7%Ако продължаваме да кретаме с тези мизерни темпове и след още 100 години няма да сме мръднали от сегашното си положение... ако въобще дотогава има останала държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Изходът е ясен - все повече хора навън през Терминал 1 и 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Продължава отвратителната практика нито един висш български политик да излезе пред големите български общности в чужбина и да им се поклони и да каже " Благодаря ви хора Каквото и да си говорим вие сте най големия инвеститор в България Не германия Италия Франция или Хонландия и Британските Вирджински острови а вие по-вече от 1.5 българи които работите усилено по 12 часа и понякога в събота и неделя и внасяте в българскато икономика близо 1 милиард лв инвестиции Никои от неблагодарните български политици не го е направил досега Всички призовават българите в чужбина да се върнат обратно но не правят така че правилата да се спазват така в България както се спазват в страните където те емигрираха До като не стане така никои няма да се върне Никои
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
ratten
преди 6 години
браво, голям успех за икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още