fallback

Учените от БАН отново протестират

Проектното финансиране не може да реши проблема с ниските заплати и последващото ниско качество на работа, смятат учените

10:02 | 30.11.17 г. 4

Учени ще протестират срещу бюджета на Българската академия на науките за 2018 година. В знак на недоволство от сградите на институцията ще бъдат спуснати черни знамена.

Според приетия бюджет научната организация получава 83 млн. лв. – с около 5 млн. повече в сравнение с тази година, но и с близо 7 по-малко от това, което преди година се прокрадна като идея, преди да бъде блокирано от управляващото мнозинство на второ четене. Академиците са категорични, че парите са недостатъчни. 

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е очертала „тревожна картина за състоянието на българската наука”, посочи пред bTV проф. Бояджиева от БАН. По думите й анализът показва, че вече изоставането от останалите в ЕС не е само на равнище заделяни пари от бюджета, но и при качеството на научната работа. Проектното финансиране не може да реши проблема с ниските заплати и последващото ниско качество на работа, твърдят учените.

„Петте милиона представляват 6% увеличение на субсидията. Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е наполовината на увеличението на минималната заплата”, коментира проф. Малиновски. Той посочи, че при средна заплата в БАН от 755 лв. увеличението ще е около 45 лв. и така се постига ниво, по-ниско от средното за страната и два пъти под средното за София.

Професорът обясни, че БАН печели програмно финансиране, но едва 10-20% от него може да отива за възнаграждения, докато от субсидията се плащат ток, вода и парно за 15 млн. лева. Затова той предложи държавата да поеме тези разходи.

На предишен протест исканията бяха за увеличаване на заплатите със 100 лева.

Академиците настояват за „спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
fallback