IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На среднощен маратон депутатите приеха съществената част на Бюджет 2018

Опозицията не видя воля за реформи в заложените разходи, а допълнителни 1 млн. лева за ремонт на Зографския манастир обърка сметките на бюджета

02:39 | 30.11.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Със спор за данъчната реформа започнаха дебатите по второто четене на Бюджет 2018 в почти пълната пленарна зала. В коментарите по същество на представения от управляващите бюджет от опозицията критикуваха липсата на реформи, която се вижда в предвидените разходи за догодина.

От БСП определиха планираните приходи като подценени и отбелязаха растящото социално неравенство в обществото.

Заседанието на Народното събрание беше удължено до приемането на чл. 20 от Закона за държавния бюджет, тоест  за бюджетите на министерствата по ключовите в програмата на управляващите реформи - на здравеопазването, на труда и социалната политика и на образованието. Това предизвика коментарите на опозицията, че се неглижират проблеми заради късния час за дебатите по темата.

За компенсация на дългото заседание, днес (30 ноември) депутатите ще започнат своята работа в 10 часа. На продължилия повече от 18 часа пленарен ден в сряда депутатите приеха и бюджетите на ДОО и на Здравната каса.

Прието предложение за допълнителни 1,1 млн. лева в бюджета на Министерския съвет за ремонт на Зографския манастир в Света гора отложи приемането на тази точка за следващото пленарно заседание (в четвъртък). Друго предложение на опозицията не беше одобрено за бюджета за догодина, включително и искането за още пари към Българската академия на науките (БАН).

В началото на дискусията депутатът от БСП Жельо Бойчев посочи, че бюджетът потвърждава несправедливата данъчна политика на управляващите. България е единствената страна, която облага минималните доходи на своите граждани. Предлаганата от левите пропорционална данъчна система ще остави повече от 1 млрд. лева в населението, което ще стимулира вътрешното потребление и ще насърчи ръста на икономиката.

Бойчев разкритикува и заложените приходи в Бюджет 2018 и коментира, че те са подтиснати, за да може да се отчете преизпълнение на бюджета през следващата година. По данни на БСП има намаляване на приходите от акцизите от тютюневите изделия и горивата, въпреки че управляващите заявяват преизпълнение на данъчните приходи в тази сфера.

"Това е бюджет на една пропусната година, не се използва потенциалът на икономическия растеж", категоричен беше депутатът. Той посочи още, че бюджетът ще прави "богатите все по-богати", защото обслужва големите корпоративни интереси.

Драгомир Стойнев (БСП) посочи, че няма нито една държава в Г-7 с пропорционално подоходно облагане и че плоският данък засилва социалното неравенство у нас.

Проф. Станислав Станилов от Обединените патриоти обаче припомни, че плоският данък е въведен именно от БСП. Той посочи още, че предложението на левите за прогресивното подоходно облагане се отнася само за физическите лица, но не и за корпорациите, където са "големите пари". Депутатът разкритикува т.нар. "плосък данък", но пък беше категоричен, че патриотите няма да подкрепят промяната, предлагана от БСП.

Мария Илиева от ГЕРБ коментира от своя страна, че плоският данък е бил въведен, за да стимулира икономиката в условия на криза и той е постигнал задачата. Депутатът отхвърли обвиненията, че плоският данък е несправедлив. Промените, предлагани от БСП, ще доведат до намаляване на приходите в бюджета с над 1 млрд. лева, а не е ясно откъде ще бъде покрита разликата, каза още Илиева.

Дебатите по същество

Коментирайки по същество бюджетната рамка, Йордан Цонев (ДПС) заяви, че бюджетът е съставен точно и приходите са планирани добре, макар и "малко консервативно". За него проблемът в Бюджет 2018 е в разходите и те показват нежеланието на ГЕРБ да използва икономическия цикъл за структурни реформи.

"В разходната част няма стъпки, които да насочват икономиката към по-мощни инвестиции както вътрешни, така и външни", посочи той. Без реформи ще продължаваме да наливаме пари в нереформирани сектори, категоричен беше още Цонев.

Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 6 години
При сегашното създаващо щети държавно прилагане на парите приемането на предложения бюджет е най-сигурния подход за провалът на правителството.При запазване на грешката при държавното прилагане на парите колкото по-добре се изпълнява приетия бюджет, толкова ще е по-голям провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Eon
преди 6 години
Каква огромна жертва! Направили няколко часа овъртайм, че чак го пишем по новините! Егати мало*умниците... Горкичките, напрегнали много една от 2-те мозъчни гънки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zap
преди 6 години
* хлябът е вреден - не трябвада се намаля данъка. Може евентуално за безглутеновия.* лекарствата за пушачите - няма как да се освободят от данък. Предлагам да се вдигне двойно данъка за пушачите - те боледуват МНОГО повече.* необлагам минимум имаше доскоро. Резултатът още го помним - над 1/3 от работещите вземаха минималната заплата - т.е. приходите бяха 0 лв. И без това минимална заплата взимат само хора с незавършено основно образование, при положение, че средното е задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
ert
преди 6 години
ГЕРБ си прокара бюджета като на промени и реформи да не се надяваме. Нито ще има преференциално ДДС за хляба, нито за лекарствата, нито ще има необлагаем минимум по ДОД, абе никакви реформи. Хората с една и съша заплата около минимума у нас плащат много повече данъци от хората със същата заплата в Румъния, т.е. у нас те живеят по-зле дори само и заради дрането им с данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
opo
преди 6 години
Добре се справят в парламента, най-важните въпроси като това къде ще отиват парите ни не трябва да се съобщават на народа, затова и правилно са решили да приемат набързо бюджета по нощите. Хем няма кой да ги гледа, хем няма много да се шуми, пито-платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Един от най-важните закони за една държава пак се приема тихомълком по късна доба за да не се коментира много и работата да мине ачик-ачик. А уж искаме да сме съвременна и демократична държава с европейско мислене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още