IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание окончателно прие бюджета на ДОО за 2018 г.

Запазва се максималният осигурителен доход, майчинството до 2-годишна възраст на детето става 380 лева, а минималният осигурителен доход на фермерите - 350 лева

15:08 | 29.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите приеха окончателно бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. Народните представители одобриха балансиран консолидиран бюджет и дефицит от близо 4 млрд. лв. във фонд "Пенсии".

Общо планираните приходи са 11,067 млрд. лв., разходите са също 11,067 млрд. лв. От осигурителни вноски се очакват 6,517 млрд. лева, от неданъчни приходи – 55,6 млн. лв., от глоби, санкции и наказателни лихви – 22,6 млн. лв., а от други приходи 26,2 млн. лв. Допълнителните трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига от средства са 4,186 млрд. лв. 

Разходите за пенсии ще са 9,455 млрд. лв. За социални помощи и обезщетения се предвиждат 1,490 млрд. лв. Близо 114 млн. лв. ще са за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта. 

Бяха отхвърлени предложенията на ДПС и БСП за увеличение на средствата в бюджета на ДОО съответно със 140 млн. лева и 894 млн. лева. 

Хасан Адемов от ДПС подчерта, че има разминаване в очакванията на управляващите за броя осигурени лица, от които се чакат приходи от осигуровки. Правителството е пропуснало да изчисли приходите от 500 хил. заети на пазара на труда, каза депутатът, като се позова на данни на официалната статистика за работещите българи. По данни на Националния статистически институт 3,2 млн. са заетите българи, а кабинетът е заложил приходи от осигуровките на 2,7 млн. заети, посочи Адемов и допусна, че вероятно властта признава, че те може да са в сивия сектор.

Бюджетът на ДОО за следващата година не защитава уязвимите групи, каза в рамките на дебатите Георги Гьоков от БСП. Той заяви, че управляващите подценяват приходите в бюджета на ДОО и заяви, че не са заложени сериозни стъпки за промяна в тази посока.

Депутатът от ГЕРБ Ирена Димова заяви, че няма основание за увеличение на приходите от осигурителни вноски. Тя посочи, че нито БСП, нито ДПС, които предлагат увеличение на бюджета на ДОО, не казват откъде ще дойде това увеличение.

Драгомир Стойнев от БСП поиска увеличение на максималния осигурителен доход. Той посочи, че най-важно за системата е хората да се осигуряват върху реалните си доходи и попита как да стане това без да се вдига тавана на максималния осигурителен доход.

Същевременно обаче депутатите определиха, че минималният  месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители става 350 лева през 2018 г. Първоначалното предложение беше за увеличение на този доход до 480 лева.

С приемането на бюджета на ДОО минималните осигурителни прагове за 2018 г. се увеличават с 3,9 на сто, както беше решено служебно от социалния министър. Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 510 лева. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица – 2 600 лева.

Коефициентът, спрямо който ще се изчисляват пенсиите, се увеличава до 1,169, решиха депутатите с 92 гласа „за“, 48 гласа „против“ и 14 въздържали се. БСП предлагаше увеличение на коефициента до 1,185, но предложението им беше отхвърлено при гласуването.

Според Георги Гьоков от левицата две трети от пенсионерите в България живеят под границата на бедност, с този коефициент увеличението ще е 3,8%, а с по-високия, предложен от „червените“, ще достигне средно 18 лева. Гьоков обаче призна, че и с такова увеличение няма да се промени съществено адекватността на пенсиите и задълбочаващите се различия между старите и новоотпуснатите пенсии.

Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
справедлив1
преди 6 години
държавата събира от нас данъци за да плаща осигуровките на всички работещи държавни служители и тези на бюджетна издръжка а земеделските стопани и самонаетите могат да плащат от своя доход изглежда като народ за нищо не ставаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още