fallback

Горанов: Държавният дълг не е пряк инструмент за въздействие на икономиката

От БСП внесоха искане за детайлни разисквания за политиката по управление на държавния дълг

14:39 | 08.12.17 г. 15

Държавният дълг не представлява пряк инструмент за въздействие на икономиката, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол. Изказването му е в отговор на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев, свързан със състоянието и управлението на държавния дълг.

Той е на мнение, че има влошаване на детайлни показатели на дълга. „Искаме да видим какво правим с дълга, защото други страни използват част от държавния дълг, за да си стимулират икономиката. По-голямата част от държавния фискален резерв се намира на депозит в БНБ. Този резерв е почти три пъти по-голям от изискуемия, но каква е доходността от тези депозити за Министерството на финансите, за бюджета на България. Тези 11 млрд. лв. колко носят като приходи, защото разходите са около 2-3% плащания по лихвите на новите заеми“, подчерта Гечев.

„Покриването на предстоящите по-големи плащания по външния дълг се осигурява чрез поддържане на високи нива на фискалния резерв, съчетани с политика на стриктна бюджетна дисциплина и методи за повишаване на събираемостта”, обясни от своя страна Горанов.

Според него емисионната дисциплина на държавата е насочена към изглаждане на съществуващия погасителен профил на държавния дълг в рамките на съществуващите и прогнозирани пазарни условия.

Горанов е категоричен, че всички действия по управлението на дълга се реализират в изпълнение на основните правила на фискалната политика и припомни, че през 2016 г. страната ни бе отличена от авторитетното списание Global Markets с наградата за най-добра държава в Централна и Източна Европа за управление на държавния дълг. 

„Онези 2 млрд. лв., които изтеглихме през 2016 г., за радост не се наложи да бъдат използвани като буфер във връзка с преминалия стрес тест и оценката на качеството на активите на финансовата система. Те останаха и с част от фискалния резерв и с тях се погасиха 950 млн. евро през лятото на 2017 г. затова се вижда и тенденцията за намаление на размера на държавния дълг“, обясни финансовият министър.

Междувременно от БСП внесоха искане за детайлни разисквания за държавния дълг. По време на парламентарния контрол Румен Гечев предаде списък с 62 подписа, с което искането на левицата става задължително. Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен парламентарен контрол.

Горанов отговори и на въпрос на депутата от БСП Николай Тишев относно доклад от директорa на дирекция "Контрол" при Териториална дирекция на НАП Бургас и извършени въз основа на доклада ревизии на съдии, разглеждали дела по жалби срещу принудителни административни мерки, и техните семейства и адвокати, участвали в производствата.

Според финансовия министър предложението на шефа на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас Пенка Жекова да бъдат проверявани избирателно съдии, отменили наказателни постановления на данъчната администрация, е „емоционална оценка“, а самата селекция на проверяваните не съществува като процедура в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 

Припомняме, че преди 2 седмици Висшият съдебен съвет изиска доклада на Жекова във връзка с искането ѝ да се променят вътрешните процедури и да се разреши да се прави подбор на съдии от административния съд, адвокати и счетоводители, обслужвали наказани от агенцията хора и фирми, както и членове на семействата им.

Според Горанов обаче докладът е безпредметен. „Емоционални оценки на служители не са основание за извършване на селекция“, каза той, като уточни, че на териториалната дирекция в Бургас не са възлагани контролни производства на съдии и техни семейства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
fallback