fallback

Костов: Или влизаме в еврозоната сега, или оставаме в периферията

Пазарът на труда у нас е в по-добра кондиция от този във Франция, твърди бившият премиер

20:30 | 22.01.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият министър-председател на България (1997 - 2001 г.) Иван Костов подкрепя силно идеята на правителството ни да кандидатства за еврозоната и смята, че моментът е добре подбран. 

„Бих могъл да помогна на българските политици и експерти в споровете с европейските комисари за това изпълнява ли България изискванията да влезе във валутния механизъм, заяви Костов пред Bulgaria ON AIR. Подобно мнение той изказа и преди седмица в интервю за Investor.bg. Припомняме, че в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. 

Бившият лидер на СДС подчерта, че и в момента пред обществото ни има ясна визия - задълбочена европейска и евроатлантическа интеграция. Костов открои развитието на отбранителните способности на България, изтъквайки последните решения от КСНС при президента Румен Радев, както и влизането в Шенгенското пространство и в еврозоната.

„Ако тя не бъде постигната, България може да остане в далечна периферия на втора, трета скорост и т.н.", предупреди Костов, визирайки плановете за влизане на България в еврозоната в максимално кратък срок.

„Добре би било политическите партии да вземат отношение към тези цели, за да стане сериозен дебат, който да обясни на хората с какво ще сполучат те", посочи гостът в предаването "Денят ON AIR". 

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Дa, тoвa щe ocигypи пo-гoлямa cтaбилнocт и по-висок стандарт.
Дa, нo cлeд ĸaтo се дoближим до cpeдния cтaндapт нa живот на EC.
He, това ще повиши инфлацията.
He, защото и ceгa лeвът e cтaбилeн зapaди вaлyтния бopд.
Общо 2201 гласа

Кога изникна критерият "неравенство", възмутено попита той и отбеляза, че целта на подобни изказвания, като това на европейския комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, е политически да бъде спряна страна, която изпълнява формалните изисквания, за да влезе във валутния механизъм.

„Трябва да бъдем сигурни, че усилията за увеличаване на продуктивността и инвестициите, за преодоляване на неравенствата, се усещат чрез постигнатите дълготрайни резултати. Става дума за мониторинг, за обмяна на информация и за диалог. Нещата ще се следят много отблизо“, каза преди дни Московиси по повод на заявката на българските власти за кандидатстване за влизане в ERM-II.

Тези допълнителни изисквания не са никъде конкретизирани, заяви Костов. 

Според него пазарът на труда у нас е в по-добра кондиция от този във Франция, a по отношение на производителността на глава от населението страната ни се представя по-добре от Литва например по времето, когато тя е влязла в ERM-II.

Една от знаковите фигури на Прехода в България коментира и широко обсъжданата тема за ревизията на приватизацията. Костов отговори на въпроса дали тя може да бъде считана за престъпна. 

"Отговорих на обвиненията, след като изчаках много дълъг период да приключат всички повдигнати дела. Няма нито една присъда по време на сключване на приватизационните сделки", коментира той.

„Приносът на държавата в периода 1997 - 2001 г. е приватизирането на практически фалирали предприятия. Приватизация вместо ликвидация. От 90 предприятия впоследствие едва две не успяха да стъпят на краката си. Не се допусна лавионообразно нарастване на безработицата и бюджетния дефицит", обясни Костов.

Той подчерта, че пасивите на държавните предприятия тогава са били много повече от активите им, а държавата е била изправена пред неплатежоспособност, но се е опитвала да помага на закъсалите предприятия.

„Страната бе без достъп до валутни кредити и паричната ѝ система се сриваше. Левът се обезценяваше около 24 пъти и то в кратък период", каза още Костов и настоя, че всички сделки са правени с международни консултантски фирми и ЕС, а законите са спазени.

„Комуникацията към хората може би можеше да бъде по-добра", отчете политикът.

Запитан за състоянието на България днес, гостът в студиото на Кузман Илиев призна, че е притеснен от това, че „в сърцевината на българския дебат е вкарано негативното отношение към предприемачеството".

„България става несигурна страна за инвестиции - отрова, която прониква в дълбочинната тъкан на българското общество. Такова общество не може да върви бързо напред", коментира Костов.

Вижте видеото с целия разговор! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
fallback