IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Левовете в марки сменям аз,
вино за да пия в този час.
Доларите стават, левовете не.
Аз ще се напия в долари поне... 

Тази песен на Сашка Васева от вече не чак толкова близкото минало може до няколко години да се превърне в реалност за всички българи, но с известната уговорка, че марките вече не съществуват и са заместени от единната европейска валута. 

Но наистина - от икономическа и финансова гледна точка годината за България започва „ударно“, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС финансовият министър Владислав Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Със сигурност тази стъпка е отдавна подготвяна и вече е коментирана с европейските ни партньори. Самият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви по време на откриването, че „мястото на България е в еврото“.

Това донякъде не е изненада, защото управляващите не един път загатваха, че ще използват именно председателството, за да анонсират официално намеренията си в тази насока. 

Добре е обаче да припомним, че темата е горещият картоф, който различни политически сили и правителства си подхвърлят от близо десетилетие. Влизането на България в еврозоната беше записано във всички икономически предизборни платформи на ГЕРБ. БСП също го посочваха като приоритет. Други пък използваха „казуса“ за медийни спекулации, пропаганда и манипулиране на общественото мнение. 

Трябва ли България дa пpиeмe eвpoтo?

Дa, тoвa щe ocигypи пo-гoлямa cтaбилнocт и по-висок стандарт.
Дa, нo cлeд ĸaтo се дoближим до cpeдния cтaндapт нa живот на EC.
He, това ще повиши инфлацията.
He, защото и ceгa лeвът e cтaбилeн зapaди вaлyтния бopд.
Общо 2201 гласа
  

Само преди година бизнесът сам си организира кръгла маса по темата, като основният извод от дискусиите беше, че страната ни е ужасно закъсняла с тази важна стъпка. 

„Сега е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината. Предишните години не отговаряхме на всички критерии, бяхме в процедури на свръхдефицит, а България не беше толкова ярко в светлината на прожекторите и нямаше как да се разчита на ефекта, който ще има сега“, коментира за Investor.bg бившият премиер Иван Костов. Той обясни още, че влизането ни в ERM  II е сериозен изпит за страната ни, но успешното му преминаване ще бъде индикатор за сваляне на валутния борд и приемане на еврото като официална валута.

Евентуалното ни приемане в „чакалнята“ за еврозоната често е повод за спекулации и излишно политическо говорене, без да е подкрепено с реални икономически факти. И е хубаво да уточним, че все пак ERM II не е чакалня, както често се нарича, а ценно време, в което да подготвим икономиката си и да подобрим конкурентоспособността ѝ с по-високи доходи и по-висока добавена стойност. По-скоро този механизъм е нещо като „тренировка“ за eврозоната, присъединяването към която несъмнено ще е следващата голяма цел, която все пак едва ли ще бъде реализирана преди 2021 г. (срокът за влизането в еврозоната след приемането в ERM II е минимум две години, разбира се, може и повече, но не по-малко от 24 месеца).

В общи линии през последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в еврозоната (Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите. 

В този смисъл влизането в ERM II е въпрос на политическо решение, каза преди повече от година Владислав Горанов от парламентарната трибуна.

Всъщност членството в еврозоната е задължение, вписано в договорите за присъединяване на почти всички държави от ЕС и страната ни няма право на дерогация по тази част от задълженията си. Въпросът е кога и дали страните от еврозоната ще се съгласят да приемат за член страната, която е считана за най-бедната в ЕС.

Има и още едно важно уточнение – дали България да стане част от валутния механизъм е съвсем политическо решение, което се взима от всички членове на еврозоната и с участието на ЕЦБ (Горанов вече спомена пред чуждестранните журналисти, че страната ни е получила неофициално одобрението от централната банка), но тя не участва в приемането в еврозоната – това се решава от Европейската комисия и Европейския съвет.

Също така за приемането на еврото не е достатъчно само достигането на изискванията, вписани в Маастрихските критерии, трябва и устойчиво развитие. Това е нещо, с което почти всички експерти, партии и управници са съгласни.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? "Не , такава аритметика не е имала нито една държава приела еврото. Германия също ... та сметката ше бъде мааалко по различна от твоята ...150 евро пенЦия и 3 еврака за 'ляб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? Всъщност ние почти сме приели еврото, понеже така и така сме вързани за него. Самото влизане в ЕЗ ще ни вдигне кредитния рейтинг и ако управляващите не са мало-умни, ще успеят да преструктурират дълговете ни за да плащаме по-малко. Един бонус, ако не друго. Не е речено, че трябва да се налочим с кредити до откат. За съжаление, ще се появят някакви калинки или миленвелчевци и ще стане мазаняк.А и да - това дето толкова много го желаеш - разпад на ЕС. Само да те светна, дали сме приели еврото или не сме приели еврото, е все тая, ако европейския съюз глътне вода. Ние сме така или иначе в кюпа. Ако те успокоява, че в единия случай ще сме покрити с л****** до темето, а в другия до челото при негативен сценарии за ЕС - имам лоша новина за теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Ами като гледам колко години вече все се оправяте стоейки в тинята на дъното но продължавайки да плюете по запада и очаквайки всичко от Русия-та не ми е лесно да се сдържа. *** и мизерника никога няма да се оправи ако първао не му светне да си промени коренно парадигмите и вижданията. Не сексуалната ориентация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Без ЕЗ, или по-точно без социален механизъм за преразпределение на дълговете няма как изобщо да съществува какъвто и да било съюз вкл. и ЕС или по същество - съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ), Европейска икономическа общност (ЕИС) и т.н. съюзи.Ако Гърция не беше приела еврото спокойно можеш да не я броиш изобщо в ЕС.Разбира се няма много смисъл от такива спекулации в минало време.Това за "бедни сте" е голям майтап всъщност. Кой е беден? Костюмар на кредит или дрипав селянин земевладелец-собственик без кредит?"Взимайте кредит, за да се развиете, да станете като нас по-бързо."Това им е целия филм. Ама колко кредити имат не ги питай, че им се доповръщва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 8
Aloha
преди 6 години
Принципно си много прав, защото вероятно идеята за създаване на Еврото съвсем не е била да се стигне до мазалото което беше с дълговата гриза. Само че се получава така, че не влизането на Гърция в ЕЗ, а времето когато това се случи е грешка. Изобщо в началото на функциониране на самата ЕЗ трябваше да влязат най-много 5-6 страни-Германия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия и евентуално Италия, а не цял отбор юнаци и от европейския юг. А и няма никаква разлика в това дали си с еврото или собствена валута ако правителствата свръх-задлъжняват и прекаляват с разгула си,то те биха го правили каквато и да валутата им. Просто считам, че самата ЕЗ е недоизлекувана от скорошните си рани и там също са нужни реформи, затова тя самата не е готова за нови членки, но никой не казва това, а се казва: "А, още не сте готови! Бедни сте..." и др. п. политически шмекерии. Лично на мен примерът на Дания за сега най ми допада. ...Абе дълга и широка е тази тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ако пенЦията на българина е 300 лева , а един хляб струва 3 лева , може ли някой от феновете на ЕЗ да каже какво става ако приемем еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
ERM2 означава контролирано обедняване - хем ти инфлират валутата, хем политиците са на завет от икономическите процеси, защото стремежа към ЕЗ им предоставя индулгенции.Т.е. ERM 2 е двойна пре*бавка.Всъщност процесите от '97, в следствие на които България влиза във валутен борд доста успешно изместват приемането на еврото и влизането в ERM 2 при това в интерес на България, защото внася реална стабилност в икономиката, която не бихме имали ако бяхме приели еврото официално - пример Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Съвместно с полезното, еврото е с вредно влияние.Същественият проблем на еврозоната е незачитането на вредното влияние от еврото.Поради тази грешка еврозоната е с подсигуряван крах.Възможностите са: Първа: При незачитане на вредното влияние от еврото щетите нарастват.Втора: При защита срещу вредното влияние от еврото е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Бегеманът от чужбина , спри да даваш акъл как да се оправяме ние в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"...мислих, че в тоя сайт може да има сериозна дискусия."Определено си объркАл сайта ... с разбирания като твоите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още