IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Ако премахнем валутния борд и преминем към еврото, ограничението за харчове ще изчезне и нашите политици ще имат свободата да харчат много повече, отколкото сега. Защо това е опасно? Спомнете си харченето на гръцките политици през периода 2002-2008 г., което отвори огромен фискален дефицит и в крайна сметка доведе до една от най-катастрофалните фискални кризи в съвременната история на Европа. Ако приемем еврото, нашето правителство ще може активно да монетизира своя дълг, като продава държавни облигации, деноминирани в евро на частни банки, които след това могат да ги използват, за да получат заеми от ЕЦБ, за да увеличат своите банкови резерви, което от своя страна им позволява да увеличат нивото на кредитиране. Днес монетарната политика на ЕЦБ много повече вреди на страните в Еврозоната, отколкото им помага“, пише в своя статия пък икономистът Георги Вулджев от ЕКИП. Според него влизане в еврозоната означава и повишаване на риска от фискална криза.

„Каквото и да си говорим, българските държавници не са по-добри от гръцките. Ако погледнем което и да е изследване в качеството на българските институции, това ни става пределно ясно. Например, в индекса за икономическа свобода, изготвян всяка година от фондацията “Херитидж”, по показателите “интегритет на правителството” и “защита на частната собственост” България е много по-близо до оценката за Гърция, отколкото оценките за страни като Литва, Латвия и Естония. По тези показатели ние сме по-близо до всяка една от южноевропейските страни, чиято некомпетентна фискална политика (поддържаната от активна монетарна политика чрез ЕЦБ) ги вкарва в изключително тежки икономически и банкови кризи“, пише още Вулджев.

И така - решението по какъв път ще поеме България отново е в ръцете на политиците. Правителствата идват и си отиват, но перспективата за влизане в ERM II и оттам – в еврозоната, днес е по-реална от всякога. Може би наистина 20 години валутен борд стигат и е време за промени, защото в противен случай страната ни ще продължи да изостава твърде много с икономическото си развитие от своите партньори.

*Маастрихтски критерии:

1. Инфлация не по-голяма от 1.5% над средното за трите държави с най-ниска положителна инфлация в ЕС;
2. Бюджетен дефицит не повече от 3% от БВП;
3. Държавен дълг не повече от 60% от БВП;
4. Дългосрочни лихви, не по-високи от 2% над лихвите в 3-те страни членки с най-ниска инфлация;
5. Обменен курс, поддържан в границите на ERM II в продължение на поне 2 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? "Не , такава аритметика не е имала нито една държава приела еврото. Германия също ... та сметката ше бъде мааалко по различна от твоята ...150 евро пенЦия и 3 еврака за 'ляб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? Всъщност ние почти сме приели еврото, понеже така и така сме вързани за него. Самото влизане в ЕЗ ще ни вдигне кредитния рейтинг и ако управляващите не са мало-умни, ще успеят да преструктурират дълговете ни за да плащаме по-малко. Един бонус, ако не друго. Не е речено, че трябва да се налочим с кредити до откат. За съжаление, ще се появят някакви калинки или миленвелчевци и ще стане мазаняк.А и да - това дето толкова много го желаеш - разпад на ЕС. Само да те светна, дали сме приели еврото или не сме приели еврото, е все тая, ако европейския съюз глътне вода. Ние сме така или иначе в кюпа. Ако те успокоява, че в единия случай ще сме покрити с л****** до темето, а в другия до челото при негативен сценарии за ЕС - имам лоша новина за теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Ами като гледам колко години вече все се оправяте стоейки в тинята на дъното но продължавайки да плюете по запада и очаквайки всичко от Русия-та не ми е лесно да се сдържа. *** и мизерника никога няма да се оправи ако първао не му светне да си промени коренно парадигмите и вижданията. Не сексуалната ориентация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Без ЕЗ, или по-точно без социален механизъм за преразпределение на дълговете няма как изобщо да съществува какъвто и да било съюз вкл. и ЕС или по същество - съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ), Европейска икономическа общност (ЕИС) и т.н. съюзи.Ако Гърция не беше приела еврото спокойно можеш да не я броиш изобщо в ЕС.Разбира се няма много смисъл от такива спекулации в минало време.Това за "бедни сте" е голям майтап всъщност. Кой е беден? Костюмар на кредит или дрипав селянин земевладелец-собственик без кредит?"Взимайте кредит, за да се развиете, да станете като нас по-бързо."Това им е целия филм. Ама колко кредити имат не ги питай, че им се доповръщва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 8
Aloha
преди 6 години
Принципно си много прав, защото вероятно идеята за създаване на Еврото съвсем не е била да се стигне до мазалото което беше с дълговата гриза. Само че се получава така, че не влизането на Гърция в ЕЗ, а времето когато това се случи е грешка. Изобщо в началото на функциониране на самата ЕЗ трябваше да влязат най-много 5-6 страни-Германия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия и евентуално Италия, а не цял отбор юнаци и от европейския юг. А и няма никаква разлика в това дали си с еврото или собствена валута ако правителствата свръх-задлъжняват и прекаляват с разгула си,то те биха го правили каквато и да валутата им. Просто считам, че самата ЕЗ е недоизлекувана от скорошните си рани и там също са нужни реформи, затова тя самата не е готова за нови членки, но никой не казва това, а се казва: "А, още не сте готови! Бедни сте..." и др. п. политически шмекерии. Лично на мен примерът на Дания за сега най ми допада. ...Абе дълга и широка е тази тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ако пенЦията на българина е 300 лева , а един хляб струва 3 лева , може ли някой от феновете на ЕЗ да каже какво става ако приемем еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
ERM2 означава контролирано обедняване - хем ти инфлират валутата, хем политиците са на завет от икономическите процеси, защото стремежа към ЕЗ им предоставя индулгенции.Т.е. ERM 2 е двойна пре*бавка.Всъщност процесите от '97, в следствие на които България влиза във валутен борд доста успешно изместват приемането на еврото и влизането в ERM 2 при това в интерес на България, защото внася реална стабилност в икономиката, която не бихме имали ако бяхме приели еврото официално - пример Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Съвместно с полезното, еврото е с вредно влияние.Същественият проблем на еврозоната е незачитането на вредното влияние от еврото.Поради тази грешка еврозоната е с подсигуряван крах.Възможностите са: Първа: При незачитане на вредното влияние от еврото щетите нарастват.Втора: При защита срещу вредното влияние от еврото е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Бегеманът от чужбина , спри да даваш акъл как да се оправяме ние в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"...мислих, че в тоя сайт може да има сериозна дискусия."Определено си объркАл сайта ... с разбирания като твоите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още