IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За плюсовете и минусите от евентуалното ни приемане в самата еврозона сме писали многократно, но не е зле да си припомним някои аргументи.

Най-важният позитив за страната ни, по думите на Костов, е възможността кредитния рейтинг на България да бъде повишен. „По този начин ще получим допълнителни финансови опори и всички банки ще могат да се рефинансират при определени условия“, обясни още бившият министър-председател.

Освен това страната ни ще разполага с европейски банков надзор и ще може да използва кредитор от последна инстанция, припомни и финансистът Емил Хърсев. Важно е да се уточни, че кредитор от последна инстанция е кредитор, който осигурява рефинансиране на търговските банки и обикновено това е централната банка за дадена държава. В страните- ленки на еврозоната това е Европейската централна банка (ЕЦБ). В България Българската народна банка (БНБ) не може да бъде кредитор от последна инстанция, тъй като страната ни е обвързана с валутен борд.

Приемането ни в еврозоната ще освободи внушителен паричен ресурс. Страната ни ще изглежда много по-безрискова и сигурна за инвестиции. Това пък от своя страна ще доведе до по-ниски лихви по кредитите, тъй като българските банки ще могат да взимат по-евтини заеми отвън. Трансакционните разходи ще спаднат значително

Членството в еврозоната предполага и по-ниска инфлация. От ЕК неколкократно обясниха, че ако цените в някои нововлезли в зоната страни са се повишили, то това се дължи на обективни процеси в икономиките, а не на новата валута. Нашата икономика отдавна е отворена до такава степен, че всичко, което влияе върху цените в европейски и световен мащаб, се отразява незабавно в България. 

Нещо повече, в общественото пространство от години се тиражират сериозни спекулации, че въвеждането на еврото ще повлече след себе си шоково вдигане на цените на всички стоки и услуги. „Истината е, че обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави. Няма конкретни доказателства, че това е следствие от въвеждането на европейската валута или е породено от нещо друго, като поскъпване на горивата или пазарни течения“, обясни Любомир Дацов.

Сериозен плюс е и фактът, че валутния резерв ще може да се използва по-смислено (за реализиране на пенсионна реформа или за погасяване на външен дълг) , вместо да седи като гаранция за всеки лев в обращение.

„Най-очакваният ефект в положителен смисъл е, че ще намалеят и трансакционните разходи, които в момента са доста високи. Освен това в България няма върховенство на закона, частната собственост не е защитена и такива казуси, като този с КТБ, ще могат да бъдат избягвани, ако станем част от еврозоната. Относно общия банков надзор е добре да се уточни, че всъщност само няколко банки в България подлежат на такъв контрол, оа станалите остават под надзора на БНБ. Това несъмнено ще подобри доверието в българските банки“, коментира още Иван Костов.

За съществен минус от влизането ни в еврозоната обаче се счита фактът, че голяма част от държавите членки на съюза са в доста тежко положение. Ако се наложи някоя закъсала страна да бъде спасявана, това неминуемо ще се отрази и на България.

Също така моментът за членство в еврозоната е малко критичен от гледна точка на това, че още от началото на миналата година се говори за реформа във валутния и банков съюз. Реално обаче тя едва ли ще се реализира преди смяната на сегашната Европейска комисия и Европейски парламент, т.е. преди 2019 г.

Дори и Германия да успее да състави правителство, едва ли това ще стане по-рано от февруари-март 2018 г. Календарът на срещите ще бъде напрегнат, а и постепенно се приближаваме до новите избори за ЕП. 

Това означава, че валутният съюз на ЕС вероятно ще остане и без защита срещу следващата голяма криза. "Това е толкова депресиращо за всички. А както винаги, в Европа уроците остават ненаучени", коментира европейски служител пред Politico.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? "Не , такава аритметика не е имала нито една държава приела еврото. Германия също ... та сметката ше бъде мааалко по различна от твоята ...150 евро пенЦия и 3 еврака за 'ляб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 3
red6
преди 6 години
Аз ще ти кажа - 150? и 1.5?. Устройва ли те? Всъщност ние почти сме приели еврото, понеже така и така сме вързани за него. Самото влизане в ЕЗ ще ни вдигне кредитния рейтинг и ако управляващите не са мало-умни, ще успеят да преструктурират дълговете ни за да плащаме по-малко. Един бонус, ако не друго. Не е речено, че трябва да се налочим с кредити до откат. За съжаление, ще се появят някакви калинки или миленвелчевци и ще стане мазаняк.А и да - това дето толкова много го желаеш - разпад на ЕС. Само да те светна, дали сме приели еврото или не сме приели еврото, е все тая, ако европейския съюз глътне вода. Ние сме така или иначе в кюпа. Ако те успокоява, че в единия случай ще сме покрити с л****** до темето, а в другия до челото при негативен сценарии за ЕС - имам лоша новина за теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Ами като гледам колко години вече все се оправяте стоейки в тинята на дъното но продължавайки да плюете по запада и очаквайки всичко от Русия-та не ми е лесно да се сдържа. *** и мизерника никога няма да се оправи ако първао не му светне да си промени коренно парадигмите и вижданията. Не сексуалната ориентация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
Без ЕЗ, или по-точно без социален механизъм за преразпределение на дълговете няма как изобщо да съществува какъвто и да било съюз вкл. и ЕС или по същество - съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ), Европейска икономическа общност (ЕИС) и т.н. съюзи.Ако Гърция не беше приела еврото спокойно можеш да не я броиш изобщо в ЕС.Разбира се няма много смисъл от такива спекулации в минало време.Това за "бедни сте" е голям майтап всъщност. Кой е беден? Костюмар на кредит или дрипав селянин земевладелец-собственик без кредит?"Взимайте кредит, за да се развиете, да станете като нас по-бързо."Това им е целия филм. Ама колко кредити имат не ги питай, че им се доповръщва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 8
Aloha
преди 6 години
Принципно си много прав, защото вероятно идеята за създаване на Еврото съвсем не е била да се стигне до мазалото което беше с дълговата гриза. Само че се получава така, че не влизането на Гърция в ЕЗ, а времето когато това се случи е грешка. Изобщо в началото на функциониране на самата ЕЗ трябваше да влязат най-много 5-6 страни-Германия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия и евентуално Италия, а не цял отбор юнаци и от европейския юг. А и няма никаква разлика в това дали си с еврото или собствена валута ако правителствата свръх-задлъжняват и прекаляват с разгула си,то те биха го правили каквато и да валутата им. Просто считам, че самата ЕЗ е недоизлекувана от скорошните си рани и там също са нужни реформи, затова тя самата не е готова за нови членки, но никой не казва това, а се казва: "А, още не сте готови! Бедни сте..." и др. п. политически шмекерии. Лично на мен примерът на Дания за сега най ми допада. ...Абе дълга и широка е тази тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 11 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Ако пенЦията на българина е 300 лева , а един хляб струва 3 лева , може ли някой от феновете на ЕЗ да каже какво става ако приемем еврото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
ERM2 означава контролирано обедняване - хем ти инфлират валутата, хем политиците са на завет от икономическите процеси, защото стремежа към ЕЗ им предоставя индулгенции.Т.е. ERM 2 е двойна пре*бавка.Всъщност процесите от '97, в следствие на които България влиза във валутен борд доста успешно изместват приемането на еврото и влизането в ERM 2 при това в интерес на България, защото внася реална стабилност в икономиката, която не бихме имали ако бяхме приели еврото официално - пример Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Съвместно с полезното, еврото е с вредно влияние.Същественият проблем на еврозоната е незачитането на вредното влияние от еврото.Поради тази грешка еврозоната е с подсигуряван крах.Възможностите са: Първа: При незачитане на вредното влияние от еврото щетите нарастват.Втора: При защита срещу вредното влияние от еврото е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Бегеманът от чужбина , спри да даваш акъл как да се оправяме ние в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
"...мислих, че в тоя сайт може да има сериозна дискусия."Определено си объркАл сайта ... с разбирания като твоите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още