IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България по пътя към еврозоната? Кога, ако не сега...

Това е идеалният момент да се анонсира подобна стъпка и тя да бъде факт до края на годината, заяви пред Investor.bg бившият премиер Иван Костов

08:21 | 17.01.18 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За плюсовете и минусите от евентуалното ни приемане в самата еврозона сме писали многократно, но не е зле да си припомним някои аргументи.

Най-важният позитив за страната ни, по думите на Костов, е възможността кредитния рейтинг на България да бъде повишен. „По този начин ще получим допълнителни финансови опори и всички банки ще могат да се рефинансират при определени условия“, обясни още бившият министър-председател.

Освен това страната ни ще разполага с европейски банков надзор и ще може да използва кредитор от последна инстанция, припомни и финансистът Емил Хърсев. Важно е да се уточни, че кредитор от последна инстанция е кредитор, който осигурява рефинансиране на търговските банки и обикновено това е централната банка за дадена държава. В страните- ленки на еврозоната това е Европейската централна банка (ЕЦБ). В България Българската народна банка (БНБ) не може да бъде кредитор от последна инстанция, тъй като страната ни е обвързана с валутен борд.

Приемането ни в еврозоната ще освободи внушителен паричен ресурс. Страната ни ще изглежда много по-безрискова и сигурна за инвестиции. Това пък от своя страна ще доведе до по-ниски лихви по кредитите, тъй като българските банки ще могат да взимат по-евтини заеми отвън. Трансакционните разходи ще спаднат значително

Членството в еврозоната предполага и по-ниска инфлация. От ЕК неколкократно обясниха, че ако цените в някои нововлезли в зоната страни са се повишили, то това се дължи на обективни процеси в икономиките, а не на новата валута. Нашата икономика отдавна е отворена до такава степен, че всичко, което влияе върху цените в европейски и световен мащаб, се отразява незабавно в България. 

Нещо повече, в общественото пространство от години се тиражират сериозни спекулации, че въвеждането на еврото ще повлече след себе си шоково вдигане на цените на всички стоки и услуги. „Истината е, че обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави. Няма конкретни доказателства, че това е следствие от въвеждането на европейската валута или е породено от нещо друго, като поскъпване на горивата или пазарни течения“, обясни Любомир Дацов.

Сериозен плюс е и фактът, че валутния резерв ще може да се използва по-смислено (за реализиране на пенсионна реформа или за погасяване на външен дълг) , вместо да седи като гаранция за всеки лев в обращение.

„Най-очакваният ефект в положителен смисъл е, че ще намалеят и трансакционните разходи, които в момента са доста високи. Освен това в България няма върховенство на закона, частната собственост не е защитена и такива казуси, като този с КТБ, ще могат да бъдат избягвани, ако станем част от еврозоната. Относно общия банков надзор е добре да се уточни, че всъщност само няколко банки в България подлежат на такъв контрол, оа станалите остават под надзора на БНБ. Това несъмнено ще подобри доверието в българските банки“, коментира още Иван Костов.

За съществен минус от влизането ни в еврозоната обаче се счита фактът, че голяма част от държавите членки на съюза са в доста тежко положение. Ако се наложи някоя закъсала страна да бъде спасявана, това неминуемо ще се отрази и на България.

Също така моментът за членство в еврозоната е малко критичен от гледна точка на това, че още от началото на миналата година се говори за реформа във валутния и банков съюз. Реално обаче тя едва ли ще се реализира преди смяната на сегашната Европейска комисия и Европейски парламент, т.е. преди 2019 г.

Дори и Германия да успее да състави правителство, едва ли това ще стане по-рано от февруари-март 2018 г. Календарът на срещите ще бъде напрегнат, а и постепенно се приближаваме до новите избори за ЕП. 

Това означава, че валутният съюз на ЕС вероятно ще остане и без защита срещу следващата голяма криза. "Това е толкова депресиращо за всички. А както винаги, в Европа уроците остават ненаучени", коментира европейски служител пред Politico.

Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
А да, коя е опозицията? БСП? ДПС? ОП? Някакви непредставени партии с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Твоята тактика досега се е доказала, че борейки се срещу мафиота ББ всъщност ще докараш в икономиката "брад'чедите" и сподвижниците на Доган, Нинова и Решетников и отново за пореден път нищо няма да се промени.Ако искаш промяна и имаш акъл в главата си би трябвало да опитваш нещо ново, а не да повтаряш едни и същи грешки и всеки път да вкарваш поредните "брад'чеди" в икономиката на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 7
abdul
преди 6 години
Точно защото не го харесвам, не искам ЕЗ.Ако Бойко ни вкара в ЕЗ това ще бетонира ГЕРБ.В момента управляващата шайка е подложена на напрежение, заради вътрешни дисбаланси, понеже пазарната икономика НЕ функционира в България.Ако няма ЕЗ или валутен борд, напрежението ще ескалира и властта (ако не се промени) ще е пряко отговорна.Ако обаче влезем в ЕЗ отговорни политици в България няма да има, защото ЕЦБ ще ни подпира във всеки момент на нестабилност, с цената на ограничения тип гръцки, а сметката я плащаме директно аз и ти.ЕЗ действа като застраховка и пази не нас, а политиците от техните золуми, за сметка на народа разбира се.Ако искаш промяна би трябвало да си не ЗА, а ПРОТИВ ЕЗ. Това ще блъсне Бойко директно с реалността и ще го принуди да си разкара брад'чедите от икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
По политически причини разбира се.Иначе защо опозицията започна да извършва убийства и да предизвиква по всякакъв начин сътресения, недоволства и опозиция за да провали за пореден път този процес. Нима толкова много харесваш сегашното бандитско статукво, че толкова самоотвержено се бориш нищо да не се промени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Точно така!Тогава възниква въпроса защо ми е висок рейтинг от фалшиви рейтингови агенции (Защо фалшиви? защото не можаха да сметнат коректно рейтинга на лемън брадърс 2007ма) и ЕЦБ като последна инстанция?- Ами не, ни трябва :-) Кредити никой не те спира да взимаш и сега. Нещо повече, ако наистина си с мозък и трезва преценка и според инвеститора не кредит, ами партньор ще иска да ти стане. И сега има възможностите за "с мозъци" и инвеститори.Не разбирам кому е нужен инвеститор от последна инстанция ЕЦБ. Сигурно на някой, който иска да фалира, някой друг, чиито гарант в случай на фалит би била ЕЦБ. Еми да ти кажа, това не съм сигурен дали са умни или по-скоро хитри "кредитополучатели".."Умните" кредитополучатели не ги брига особено от къде ще вземат финансиране. Когато имаш обаче собственост на терен в България, това е проблем. Проблем на кредитополучателя, проблем на инвеститора, проблем е правосъдната система, която трябва да гарантира частната собственост, политически проблем е управляващата шайка. Затова не ни щат поради политически причини, не щото (не) сме изпълнили някакви си "числови" критерии, дето никой не ги брига за нищо в ЕЗ - те самите масово ги нарушават.Тогава защо да влизаме ЕЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 12
bgMan
преди 6 години
Никой не те принуждава да теглиш кредити и да се развиваш чрез кредити.Стига да имаш мозък в главата си и трезва преценка с помощта на кредит ще пораснеш и ще се развиеш по-бързо, но след това отново никой не те кара насила да се заробваш с нов кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 7
ABBA
преди 6 години
Евала :)За неразбралите цитирам:"Какво ще ни даде ЕЗ?- По-висок рейтинг, кредитор от последна инстанция ЕЦБ.За какво ще ги използваме?- За да взимаме повече и по-лесно кредити.Защо са ни кредити при 4-5% ръст?- За да задлъжнеем още повече.Защо трябва да задлъжняваме още повече?- За да може да ни наложат мерки като в Гърция например, с които после да ги връщаме (кредитите)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Какво ще ни даде ЕЗ?- По-висок рейтинг, кредитор от последна инстанция ЕЦБ. За какво ще ги използваме?- За да взимаме повече и по-лесно кредити.Защо са ни кредити при 4-5% ръст?- За да задлъжнеем още повече.Защо трябва да задлъжняваме още повече?- За да може да ни наложат мерки като в Гърция например, с които после да ги връщаме (кредитите).Защо да взимаме кредити? Защото който няма кредити е неконтролируем. Справка - https://***.statista.com/statistics/269684/national-debt-in-eu-countries-in-relation-to-gross-domestic-product-gdp/В ЕЗ няма да ни приемат, докато няма политическа "стабилност" в България. По-скоро ще свалят лихвите по кредитите в лева под евровите, но в ЕЗ няма да ни приемат докато не се смени управляващата шайка тук. Свалянето на лихвите си е един вид признаване на числовите критерии, със запазване на правото на ЕЗ във всеки момент да контролира политиката, чрез вдигането им, като не носи системен финансов риск от нестабилност в България.И последно - колко и кои държави от сега присъстващите в ЕЗ всъщност изпълняват "числовите" критерии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 8
bgMan
преди 6 години
Ако си нормален човек недостатъците от влизането на България в ERM не са много, а ако си и образован и мислещ човек, ползите от това да сме в ЕЗ са доста повече.Обаче ако си престъпник с основно действие да обираш народа си на всеки 10 години през различни схеми, като случая с КТБ, ще се бориш и ще плащаш на всеки, който се продава за да нагнетява напрежение срещу влизането ни в ERM и ЕЗ.Чисто политически това е много правилен ход. Дано престъпниците, които се активизираха да не провалят процеса по присъединяване. Никой не може да ме убеди, че убийствата в последно време са случайни или нормални неща, които нямат нищо общо с политиката на правителството за влизане в ERM и Шенген.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 3
Специалист по всичко
преди 6 години
Ами има количествени критерии, които обаче се оказва, че не са достатъчни. А когато има субективна преценка, въпросът опира до благосклонност на някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още