fallback

Горанов: Не търсим евтин дивидент от присъединяването ни към еврозоната

Евродепутатите определиха желанието на България да се присъедини към еврозоната като „признак за умно мислене“

17:54 | 24.01.18 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България не търси евтин дивидент от присъединяването си към еврозоната, ние стриктно спазваме фискалните правила на ЕС и сме си научили уроците от 90-те години. Това заяви българският финансов министър Владислав Горанов по време на дебати в комисията по финанси в Европейския парламент (ЕП), излъчени във видеосистемата на институцията.

Той представи приоритетите на страната ни като председател на Съвета на ЕС, изтъквайки фокуса ни към Банковия съюз, укрепването на икономическия и монетарния съюз, както и корпоративното облагане в общността.

България има установен валутен борд и българският лев е фиксиран към еврото вече повече от 20 години, каза още Горанов пред европейските депутати. Затова и страната ни няма да загуби конкурентоспособност на икономиката си – и сега централната ни банка няма функции да определя монетарната политика, каза още финансовият министър.

„Ние сме включени в кръвоносната система на еврозоната като едно външно тяло“, каза още той и допълни, че като цяло страната ни се влияе от политиката на ЕЦБ и състоянието на еврозоната.

България не е заплаха за еврозоната – от гледна точка на фискалните правила сме добър, а не лош пример, увери още Горанов.

Евродепутатите определиха желанието на България да се присъедини към еврозоната като „признак за умно мислене“. 

По време на дискусията бяха повдигнати въпроси за увеличаване на публичните разходи и повишаването на заплатите, за да се ускори икономическото развитие, както и за ефективността на Кохезинната политика.

Според българския финансов министър нивото на задлъжнялост в общността е доста високо и попита дали разходите за повишаване на доходите трябва да става за сметка на дълговете и поясни, че не вярва, че автоматичното увеличаване на разходите води до икономически растеж.

"Безграничното увеличавне на разходите за сметка на дълг не е далновидна политика. В София не го прилагаме", категоричен беше той.

Горанов коментира и Кохезионната политика, като заяви, че тя е изиграла съществена роля за увеличаване на брутния вътрешен продукт на страната ни. 

По отношение на Brexit и новата финансова рамка Горанов отбеляза пред евродепутатите, че на този етап разговорите за финансирането на бюджета се водят по грешен начин. Първо трябва да определим политиките, а след това - да ги изпълним със съдържание, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
fallback