fallback

Експерт: Има предпоставки за повишаване на цената на „Гражданска отговорност“

Събраните премии за 2017 г. за най-масовите превозни средства – автомобили, камиони и автобуси, не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите

09:59 | 25.07.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На застрахователния пазар има много голяма конкуренция, но тенденцията определено е за нарастване на цената. Това коментира в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) Коста Чолаков, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

Според него пострадалите на пътя са много повече през последните три години и това предполага повече обезщетения за пострадали и близки на загинали при пътно-транспортни произшествия, или т.нар. неимуществени вреди.

Преди два дни обаче Комисията за финансов надзор (КФН) публикува данни, според които събраните премии за миналата година за най-масовите превозни средства – автомобили, камиони и автобуси, не са достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. 

В отчета на КФН се посочва, че неимуществените претенции за 2017 г. се характеризират с изключително ниска честота на събитията – делът им в общата честота на изплатените претенции е едва около 3%. За разлика от имуществените претенции обаче, тяхната средна стойност е няколко пъти по-висока – при средна претенция за имуществена вреда пазара от 1 602 лв., средната неимуществена претенция е в размер на 43 751, или с 26 пъти повече от средната имуществена претенция.

Според Чолаков темата за цената на застраховка "Гражданска отговорност" не може да бъде обща, защото всяко дружество си прави разчетите отделно. Средната цена обаче е нараснала с около 7 лв. миналата година.

По данни на МВР през 2017 г. в страната са регистрирани 6 888 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 682 и са ранени 8680, от които 6737 леко и 1943 тежко. Броят на ранените и жертвите намалява, но въпреки ниската честота на събития по отношение на неимуществените претенции тяхната средна стойност е висока, поради което делът им в крайната загуба общо за пазара е малко над 50%, констатират още от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 10.09.22 г.
fallback