fallback

Икономист: Плоският данък е справедлив математически модел

Ако се въведе прогресивното подоходно облагане, ще се върнем в сивата икономика, прогнозира Георги Найденов

11:13 | 18.09.18 г. 27

Плоският данък обикновено се превръща в тема в обществото, когато предвещава политически избори. Винаги около избори се правят две неща – вдигат се заплатите на администрацията и се започват занимания с плоския данък. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Георги Найденов.

Той е на мнение, че данъкът е справедлив и премахването му и връщането на корпоративното подоходно облагане би върнало страната назад към сивата икономика.

Найденов е изненадан от факта, че бившият премиер Иван Костов също застава начело на тази дискусия – за границата между бедни и богати, която се задълбочавала заради промяната в облагането.

"Напротив, плоският данък си върши работата", коментира икономистът и смята, че реалният данък, внасян от физическите лица и фирмите, е около 13%. На този процент се основава плоският данък, базирайки се на правилен математически модел, обсъждан през 2007 и приет през 2008 година, с мнозинство от кабинет на БСП, напомни Найденов. Той обясни, че всеки управляващ иска да разпределя повече данъчни приходи и да го прави по-лесно.

Експертът предупреди, че ако бъде премахнат плоският данък, страната ще загуби минимум 1 млрд. лева приходи, като се позова на изявление на финансовия министър.

Георги Найденов не вижда социална несправедливост в данъка, защото колкото повече работи човек и изкарва, толкова повече плаща.

"Защо човек, който учи и има амбицията да се развива и работи, работи от пет сутринта до три след полунощ, трябва да плаща по-голям процент данъци от този, който няма амбиции и е мързелив, примирява се с доходите си и не иска да работи повече. Ако се отмени плоският данък и се върне прогресивното подоходно облагане, хората, които разполагат с по-голям финансов ресурс, ще изнесат своите капитали навън", посочи икономистът.

Той даде пример с работник, който е със средна работна заплата, и коментира, че плоският данък не е много по-евтин отколкото при прогресивното подоходно облагане, когато половината от дохода не е бил облаган.

“Но това е едно изсветляване на доходите от трудови правоотношения", смята експертът по повод разразилата си дискусия сред някои политически среди и синдикатите. "На синдикатите ролята е да казват, че бедните са ощетени, но за мен по-справедливо нещо сега от плоския данък няма. Той не е толкова проблем на чуждестранните инвеститори, колкото други проблеми, с които те се сблъскват."

Повече от разговора гледайте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 13.09.22 г.
fallback