fallback

Вдигането на максималния осигурителен доход ще удари ли IT сектора?

Бизнесът и синдикатите в спор за осигуровките, размера на минималната работна заплата и тавана на пенсиите за 2019 г.

11:28 | 16.10.18 г. 18

Увеличаването на максималния осигурителен доход през следващата година ще удари IT сектора у нас, защото там заплатите са сред най-високите. Това каза по bTV Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната.

В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв.

Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери”, посочи Бранков. 

Ася Гонева от КНСБ посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект.

„Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има, но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000 лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места”, коментира Гонева.

Повишаването на максималния осигурителен доход през следващата година е изключително правилна крачка към реализиране на целите на реформата в пенсионната система, посочи още Ася Гонева. Това е доходът, върху който се формират редица обезщетения, припомни тя.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор и за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000 г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете. Ние очаквахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма яснота за втората пенсия и за Сребърния фонд. А в момента ни се сервират, без дискусии, ръст на минималната работна заплата, средния осигурителен доход и максималния осигурителен доход”, заяви Бранков.

Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв. пенсия”, каза Гонева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
fallback