fallback

Петър Чобанов: Бюджет 2019 е малко разточителен, разходите се раздуват

Как се отразява на българина увеличението на цените, коментират и Валентин Кънев от Балканската черноморска и газова асоциация и синдикалистът Красимир Митов

10:21 | 26.10.18 г. 6

Бюджетът за 2019 г. е малко разточителен, тъй като разходите се раздуват с около 15%, което надхвърля ръста в икономиката. Трябва да се внимава, тъй като сега се намираме в относително добри икономически времена, но през 2020 г. се очаква рецесия в eврозоната. За това предупреди по бТВ бившият финансов министър Петър Чобанов.

„Трябва да сме готови за лошото и да се отделят необходимите средства за това. Бюджетът трябва да къта пари. Ако през 2020 г. сме в криза, какво ще правим тогава, риторично попита бившият министърът. – Цените вървят нагоре. Ситуацията е доста напрегната. Всяка допълнителна искра може да доведе до по-сериозно социално недоволство. Затова в бюджета трябваше да се потърсят още начини за подпомагане на бедните, а редица социални плащания са замразени.“

Той напомни, че уязвимите групи ще чакат някаква компенсация за тази инфлация и по-високи цени, но е на мнение, че няма да я получат.

Редица неща от бита поскъпнаха тази година – водата, тока, полицата „Гражданска отговорност”, а сега и петрола.

Валентин Кънев от Балканската черноморска и газова асоциация коментира в ефира на Вulgaria ON AIR, че основният фактор за това поскъпване е ограничаване на доставките на петрол и санкциите срещу Иран.

“Преди години цената на нефта се регулираше с увеличаване на добива в САЩ. Инфраструктурата на САЩ се оказа недостатъчна, а добиването се увеличи. Когато се изменя цената на нефта, се изменя и цената на горивата. Когато измененията в цената на нефта са много резки, то тогава цените на горивата се заглаждат", каза той.

70% от българите са усетили увеличението на цените, показва проучване.

По думите на председателя на Синдикат "Защита" Красимир Митов няма как да се обясни на българския консуматор какъв е проблемът с петрола в САЩ.

"Проблемът е, че освен петрола, поскъпнаха “Гражданската отговорност”, токът, топлата и студена вода. Вървим към обедняване, тъй като доходите са замразени. Не може повече така. Утре от 11:30 ч. на Ларгото пред Министерския съвет организираме протест срещу некадърността на правителството. Тези хора не желаят и не могат да се справят с проблемите в държавата", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Има ли пазарно обяснение на по-високите цени и защо и доходите не се увеличиха?

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:31 | 14.09.22 г.
fallback