fallback

Партиите получават втората част от държавната субсидия на 19 юли

При невърнати пари на хазната средствата от бюджета за партиите ще се редуцират, съобщиха от финансовото министерство

17:53 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на финансите ще предостави на 19 юли втората част от държавната субсидия за 2019 г. на политическите партии, които имат право на плащане. В рамките на годината субсидията се превежда на четири части.

След обнародване на измененията в Закона за политическите партии партиите са получили издадената от министъра на финансите заповед, определяща документите, които трябва да се представят във финансовото министерство за държавната субсидия и необходимите срокове, пише на сайта на финансовото ведомство.

След изтичане на 14-дневния срок за обжалване на издадената заповед ведомството на Владислав Горанов ще преведе втората част от държавната субсидия на правоимащите политически партии, изпълнили установените изисквания.

В случай, че в срок до 18 юли включително политическа партия от 44-тото Народно събрание не е възстановила доброволно дължимите на централния бюджет средства, субсидията ѝ ще бъде редуцирана в размер, който съответства на нормативно установения – партията ще получи 70% от втората част на субсидията, предупреждават от Министерството.

Investor.bg припомня, че ведомството публикува информацията за сумите, които подлежат на доброволно възстановяване по централния бюджет от страна на политическите партии и коалиции, след като в края на юни влезе в сила промененият Закон за политическите партии. Това стана, след като парламентът окончателно прие на второ четене намаляването на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас. Промените бяха направени в Закона за държавния бюджет на България за 2019 г.

Както е и в момента, размерът на субсидията ще продължи да се определя всяка година в държавния бюджет.

Депутатите не приеха предложението на ДПС за намаляване на субсидията на 0 лева на глас, въпреки че се коментираше, че управляващите и партията са се разбрали и предложението включваше въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета.

От МФ изчислиха, че ГЕРБ трябва да върнат 5,6 млн. лева, БСП – 4,3 млн. лева, а ДПС – 1,6 млн. лева. „Воля“ ще трябва да възстанови 656 хил. лева, „Национален фронт за спасение на България“ ще връща 541 хил. лева, а „Атака“ - 539 хил. лева. От ВМРО ще трябва да върнат на хазната 508 хил. лева.

До момента надвзетите суми възстановиха само от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ (170 681 лв.). Останалите партии дължат над 7 млн. лева. Според законовите разпоредби на тези от тях, които получават субсидии и в момента, ще им бъдат удържани 30% от издръжката до края на 2019 г. и 50% за първата половина на 2020 г.

Крайният срок да върнат парите за всички партии е 31 декември 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред, припомнят от Министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
fallback