fallback

Ще внасяме кадри или ще преминем към роботизация заради липсата на работници

Заплатите са се увеличили значително, дори станаха двойни, посочи Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing

13:23 | 09.09.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор

От много години говорим, че ще се стигне до момент, в който икономиката би могла да се задъха. Кадрите просто ги няма като бройка. Не се раждат толкова, колкото са се раждали преди. Ако за една позиция преди кандидатстваха 150 човека, сега има 10-12, пресметна председателят на Асоциация BG Staffing Надя Василева в "България сутрин" на Вulgaria ON AIR.

Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че броят на безработните расте и в края на юли те са 173 хиляди, като увеличението е с почти 2% спрямо юни. На годишна база обаче има спад в броя на хората, останали извън пазара на труда.

Експертът в подбора на кадри посочи, че трябва да очакваме да разкрепостим политиката на внос на кадри или много бързо да минем към роботизация в определени дейности.

От думите на Надя Василева стана ясно още, че невинаги кандидатстващите отговарят на изискванията, а много често не четат обявата или не се явяват на интервю.

Сред най-важнитеусловия, които поставя младото поколение, според експерта е да има разнообразие в работната среда, както и екип от „страхотни колеги и шефове”.

В момента служителите си сменят шест пъти по-често работата, посочи председателят на Асоциация BG Staffing и пресметна, че заплатите са се увеличили значително в сравнение с преди десет години и буквално са станали двойни. – Като процент най-вероятно имаме най-голямото увеличение в света."

Надя Василева е убедена, че трябва веднъж завинаги да си направим реална статистика с какво разполагаме. Като кадри. „Това са цифри, които ни трябват, за да си направим изводите. Има много безработни, които не се регистрират. Има други, които се оправят без проблем и без да търсят работа", каза още тя.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
fallback