IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност

Ако печелиш и харчиш в левове – по-добре си дръж парите в левове, съветва банкерът

14:51 | 04.02.20 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Л. Хампарцумян: Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност

"Това са градски легенди, които живеят собствен живот. Имаше хора, които навремето се съпротивляваха срещу валутния борд. Ако някой си обърне парите в евро никой няма да го спре, но ще загуби малко пари. Правилото е - ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове", заяви банкерът Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че спестяването в долари означава да се поеме валутния риск долар срещу евро. Банкерът напомни, че присъствието на Гърция в еврозната е било съществен фактор за измъкването на страната от финансовата криза.

"Еврото не е финансова застраховка, но дава сигурност, че сме привързани към икономическа зона, с която все едно търгуваме. По-хубаво е да бъдем по-близо до взимането на важни решения за еврозоната. Усещате ли ефекти, когато еврото поевтинее или поскъпне спрямо долара? Когато еврото поевтинее, би трябвало българският експорт да отиде в небето, но той не отива в небето. Приемаме, че еврото и левът са привързани и това е една котва, която държи българската икономика в относително стабилна матрица", коментира Хампарцумян.

По думите му валутата е само измерител на нашия икономически успех и трябва да се готвим за реформи в икономиката, повишаване на образованието, привличане на инвестиции, създаване на комфортна среда за бизнеса.

"Тогава последната ни грижа ще бъде дали в джоба ни има евро или левове", подчерта финансистът.

Хампарцумян прогнозира, че няма да има двойно поскъпване, но “има естествен процес, в който доста неща поскъпват.

“България от 2013 година расте. Този растеж е това, което виждате върху себе си - върху собствените си доходи и стил на потребление. В момента около 70% от депозитите са раздадени като кредити за потребление и на корпоративно ниво. Има накъде, трябва икономиката да расте по-бързо", посочи банкерът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
на плешивия арменец с вишо от Химическия, швабите му го казаха в прав текст че евро нема има за такива кат нас щот нема кво да извлекат повече от нас и второ такива кат тоя плазмодий те нема хрантутат за тоя дет клaти гората .... Иаме си колониялен борд, то и без тва нема опасност да напрайм нешо така че мечтите са безплатни и по-добре че тия външните ни пазят от наща идиотия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Правилото е - ако печелиш в левове и харчиш в левове, по-добре си ги дръж в левове" Такова правило в модерния финансилизиран свят не съществува.Арменският ментаджия май е забравил какво се случва с тези, които държат парите си в само в левове в периода 1989-1997 както и в периода 2009 досега. По-скоро правилото би трябвало да бъде: "Правилото е - ако печелиш в левове и харчиш в левове, винаги дръж всичките си дългове в левове и никога всичките спестявания в левове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още