fallback

Петър Чобанов: Рокадите в ББР бяха очаквани

В актуализацията на бюджета липсва последователен макроикономически сценарий, твърди бившият финансов министър

10:01 | 08.04.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Да бъдат поискани оставки в Българската банка за развитие (ББР) беше очаквано. Явно обясненията, които мениджмънтът даде вчера, са се сторили недостатъчно добри с оглед напрегнатата ситуация. Така бившият финансов министър Петър Чобанов коментира в ефира на bTV скандалa, който нашумя в банката покрай отпускането на кредит от 75 млн. лв. на фирма с ниски финансови резултати. 

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев ще бъде освободен от поста си. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет, в който участваше заедно с председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката.

Според бившия финансов министър рокадите в ББР няма да се отразят на стабилността на банковата система.

Чобанов коментира и актуализацията на бюджета за 2020 г. Според него в приетите от депутатите промени липсва последователен макроикономически сценарий. “Необходимо е да се направят стрес тестове по сектори, за да може да се отговори на много от въпросите, които възникват – каква ще е безработицата, какви ще са загубите в тези сектори и т.н. Да се сглоби цялата картина и оттам да се види за кого какви средства ще са необходими и дали ще стигнат тези 10 млрд. лв.“, посочи Петър Чобанов. Според него излизането от кризата няма да е бързо. По думите му е важно да е координирано на общоевропейско ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 12.09.22 г.
fallback