Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

ББР: Заемите за бизнеса, засегнат от Covid-19, тръгват до края на април

До края на деня ще е готов търговският тест за отпускане на заеми на физически лица

ББР: Заемите за бизнеса, засегнат от Covid-19, тръгват до края на април

Снимка: ББР

До края на деня ще сме готови с търговския тест за отпускане на заемите за физически лица по програмата на Българската банка за развитие, като средства от 200 млн. лева ще бъдат насочени към търговските банки за отпускане на безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Този модел е в по-напреднал етап от другия, по който 500 млн. лева ще са насочени към търговските банки за подпомагане на бизнеса в пандемията с коронавируса. До края на следващата седмица ББР ще е готова и с този работещ модел, за който се иска одобрението на Европейската комисия. За това съобщи ръководството на държавната банка на специален брифинг, на който коментира и трите нови програми на ББР.

Още по темата

От банката увериха, че до края на април финансовият ресурс ще бъде “уплътнен“.

„По механизма за бизнеса с държавно финансиране ББР ще издава единствено портфейлни гаранции на търговските банки, а те по действащите стриктни банкови правила ще финансират клиентите си според техните нужди. Максималният размер на кредитите ще е до 2 млн. лв. Програмата ще има ясни и прозрачни правила, които ще ограничат до минимум възможностите за злоупотреби“, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на кредитната институция.

Безлихвени кредити за физически лица

Очакванията на банката са, че над 130 хиляди души ще могат да се възползват от безлихвения заем в размер до 1 500 лева. Средствата ще са за всички физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Кредитите отново ще бъдат отпускани от търговските банки, като срокът им ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.

„Българската банка за развитие е първата сред банките за развитие в Европа, която реагира със собствена програма, обяви Мавродиев . "Ресурсът, с който ще се подпомогне бизнесът, е извън 700-те милиона, гласувани от бюджета. През последните две години договорихме кредитни линии от 1,7 млрд. евро с международни банки, сред които Европейската инвестиционна банка, която е наш основен партньор.“

Още по темата

Банкерът уточни, че новите програми в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемиятa от COVID-19, са инициатива на ББР, която допълва програмата на правителството и включва сектори, които до момента бяха изключени от обхвата на държавната помощ.

"Банката за развитие е една от малкото банки с конкретни предложения, които реално ще подкрепят предприемачите в кризата", каза Мавродиев. За да облекчи търговските банки, ББР ще поеме по-голям от обичайния риск по гаранционните си програми, като ще покрива до 80% от риска по кредитите, които ще се отпускат. Отново в подкрепа на търговските банки е и мярката за осигуряване на ликвиден ресурс чрез посредническо изкупуване на проблемни вземания.

Мавродиев нарече фалшиви новини медийни публикации, в които се посочва, че ББР вече раздава кредити. Той напомни, че държавната банка дава само портфейлни гаранции на търговските банки и подчерта, че с подобни коментари се атакува банковата система, която е добре капитализирана.

Заеми за фирмите

Финансовият ресурс ще бъде насочен към най-засегнатите сектори от пандемията – търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, спортни дейности, дейности по организиране на конгреси и изложения.

Структурираните програми на ББР

Първата програма е с гаранция от Европейския инвестиционен фонд и ще се управлява от дъщерното дружество на ББР – Микрофинансираща институция ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат дейността си и да запазят работни места.

МФИ ДЖОБС ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв. с до две години гратисен период. Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии – до 60 месеца. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен път на официалната интернет страница на институцията, уточниха от ББР.

Банката за развитие вече реализира и първи стъпки по друга програма – за увеличаване на ликвидността във финансовата система на стойност 75 млн. лв. Инициативата се финансира със собствен ресурс на банката и предвижда целево кредитиране на едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити.

Финансирането ще позволи две от търговските банки на пазара да се разделят с част от проблемния си портфейл и да насочат ресурс за нови заеми на микро, малките и средни предприятия.

С подкрепата на ББР, търговските банки ще поемат повече риск в периода на пандемията, като отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити. Допълнителен позитивен ефект ще има условието за облекчаване на условията към кредитополучателите, част от изкупените портфейли – 7519 фирми и физически лица, което ще им позволи да предоговорят дълговете си и да ги погасят в бъдеще.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Как стоят нещата ТЕНЬО с тази фирма "СГ груп".

"Те, купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще могат да подпомогнат две други български банки." - ЗАЯВЯВА МАВРОДИЕВ !!!!!!

ЗАТОВА ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ СЛАГА ХАМУТА ДА ПЛАЩАМЕ ЕДНИ 10 МИЛИАРДА ЗАЕМИ ????

Значи със заемите за 10 млрд. лв. които НИЕ ще плащаме , ще се изчистват от балансите на ЧАСТНИТЕ БАНКИ несъбираемите вземания отпуснати на фирми за които има достатъчно съмнение да се предполага, че са отпуснати на свързани с акционерите на банката лица!!!!!!!

НЕ Е ЛИ ТОВА ПОВТОРЕНИЕ НА СЛУЧАЯТ КТБ , КЪДЕТО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА БЯХА ПЛАТЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КТБ - Цв. Василев , руската банка ВТБ представлявана от М.Велчев и Оманския фонд !!!!

ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ СМЕТКИТЕ НА ЧАСТНИ БАНКИ И ТЕХНИТЕ ТАРИКАТИ?!!
ДОКОГА БЕ МАВРОДИЕВ?!!!

ЗАЩО ВМЕСТО КЪМ БАНКИТЕ НЕ НАСОЧИТЕ ТЕЗИ ПАРИ КЪМ БЕЗРАБОТНИТЕ?!!!

ДАЙ БОЖЕ , Президент Радев да върне обратно Промените в закона за актуализирането на Закона за Бюджет 2020 година.
Тези промени са в полза на ЧАСТНИТЕ БАНКИ , А НЕ НА БЕДСТВАЩИТЕ БЕЗРАБОТНИ ХОРА!!!

Още от Бюджет и финанси
Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата