fallback

Васил Божков разпространи предполагаем чат с финансовия министър Горанов

От Министерството на финансите отказват коментар по темата

08:57 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Намиращият се в  Обединените арабски емирства разследван предприемач Васил Божков публикува на страницата си във Facebook в петък сутрин (15 май) две  съобщения, за които твърди, че е провел с лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов).

Първият разговор е от 24 февруари 2018 г. Вторият разговор е проведен на 15 януари (вероятно тази година) - само дни преди  акцията на специализираната прокуратура в Държавната комисия по хазарта, която беше на 22 януари. Осем дни след това  Божков получи първите си обвинения - на 30 януари тази година.

Според бележките към тях хората, които се споменават като "девойката" и "Сашо", са двама от председателите на комисията по хазарта през последните години. Съобщенията са публикувани с кратък анонс от Божков: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ (Държавната комисия по хазарта - бел. ред). Ето как се случваше". 

Според обясненията на самия Божков "девойката" е Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на ДКХ от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. "Сашо" в разговорите си Божков нарича Александър Георгиев - председател на ДКХ от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г.; зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г.

На 1 февруари Георгиев беше обвинен в длъжностно престъпление, а според медийни публикации той е направил пълни самопризнания, като е заявил, че е покровителствал хазартния бизнес на Божков. Официално потвърждение от прокуратурата за подобни самопризнания засега няма.

Investor.bg опита да се свърже с министър Горанов за коментар по темата, но при позвънявания телефонът му даваше заето или свободно. От пресцентъра на Министерството на финансите първончално поясниха пред Investor.bg, че се запознават с публикациите и подготвят коментар, а по-късно уточниха, че няма да коментират темата.

По-късно от ведомството припомниха "във връзка със засиления медиен интерес, породен от разпространените днес внушения от страна на г-н Васил Божков, че министър Горанов на брифинг в Народното събрание миналия петък, 8 май, коментира и изрази своята позиция относно твърденията на г-н Божков.  Поради това заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна".

Срещу Васил Божков има повдигнати 11 обвинения и текат няколко разследвания, а властите подадоха през февруари искане за екстрадирането му от Обединените арабски емирства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
fallback