fallback

Бизнесът поиска 9% ДДС и за топлите витрини

Последната идея на управляващите за промяна на косвения налог нарушава един от основните принципи на данъчното облагане – неутралност, твърдят търговци

13:52 | 04.11.20 г. 3

Членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) поискаха по-нисък ДДС и за храната от топлите витрини. Това се разбира от позиция на организацията, изпратена до финансовия министър Кирил Ананиев и до медиите.

Припомняме, че миналата седмица управляващите обявиха, че обмислят промени в Закона за данък добавена стойност за доставки на храна по домовете. Мярката ще е валидна до края на 2021 година. В момента намалена ставка по ДДС в размер на 9% ползват ресторантите и заведенията, но ако храната е за вкъщи, налогът е 20%. Идеята да се намали косвения налог за храна от заведение, опакована за вкъщи, ще струва на хазната 15 млн. лв. по-малко приходи от ДДС.

От Сдружението за модерна търговия са убедени, че засегнатите от пандемията от COVID-19 бизнеси у нас трябва да бъдат подпомогнати от държавата с подходящи и ефективни инструменти, но се обявиха твърдо против проекта за намаляване на ставката на ДДС от 20% на 9% за доставки на прясно приготвена храна само от ресторанти.

„Предложението поставя в неравноправно положение търговците, които също продават, а някои от тях и доставят, прясно приготвена храна за вкъщи, защото според него ако един клиент си купи вечерята от топлата витрина на търговска верига или я поръча от там, ставката ще е 20%, а ако я поръча от ресторант - 9%. На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане – неутралност“, пише в позицията на сдружението. 

Искането за намален ДДС и за топлите витрини и прясно приготвена храна за вкъщи потвърждава опасенията на противниците на идеята да се променя по принцип ставката на най-важния данък за държавните приходи. Когато намалиш за един сектор, неминуемо и други ще поискат такава преференция. Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова се обяви против промяната на ставките още през лятото.

Според Сдружението за модерна търговия в повечето страни в ЕС потреблението на храните се облага с диференцирани ставки по ДДС. От организацията признават, че преди всичко диференцираните ставки, особено в страни като България с голям дял на сивия сектор и склонност към избягване на данъци и данъчни измами, създават голям риск за приходите в държавния бюджет, а фискалната стабилност е фундаментално важна за бизнес средата и развитието на икономиката.

„За разлика от единната ставка по ДДС, диференцираните ставки поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други. Всеки прецедент, както вече виждаме, води до лавина от допълнителни искания за нови и нови привилегировани стоки и услуги. Ресторантите ли са по-важни, или образователните услуги? Лекарствата или храните? Кои храни, кои лекарства, кои услуги... Това са трудни въпроси, споровете по които може да пропилеят огромна част от социалния капитал в непродуктивна за обществото посока и да създадат голяма несигурност за бизнеса. Вярваме, че единната ставка е по-добра алтернатива от диференцирани ставки, при които по-ниският данък за избрани се налага да се компенсира с относително висока ставка за всички останали“, пише в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
fallback