IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България въвежда виза за многократно влизане в страната за краткосрочен престой

Документът облекчава туристите от трети страни, които искат да посетят страната няколко пъти за съответен сезон, увеличава се и таксата за издаване на виза

11:17 | 30.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay


Промени в таксите и сроковете за издаване на визи

С промени в тарифата за таксите за визи тя се увеличава с 20 евро – от 60 на 80 евро, от 1 октомври т.г., предвиждат текстовете. Ръстът на таксата се оправдава с въвеждане на актуализации във визовия кодекс на ЕС. Размерът на визовата такса не е променяна на ниво ЕС от 2006 г., а в Република България - респективно от 2008 г., посочва вносителят.

Увеличението на визовата такса няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между ЕС и трети страни, която остава 35 евро. Такива страни са Турция, Русия, Армения, Азербайджан, Беларус.

Таксата в размер на 35 евро, която в момента се събира за издаване на визи на деца от 6- до 12-годишна възраст, ще отпадне изцяло, като всички деца на възраст до 12 години ще бъдат освободени от изискването за заплащане на визова такса.

Намалява се от 15 лв. на 5 лв. на таксата за удостоверяване с „Apostille” на документи, издадени от български учреждения съгласно Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове. В момента ведомствата събират различни такси за тази услуга, като МВнР събира най-високата – 15 лв. Новият размер на таксата е съобразен с изискванията за разходоориентираност, посочва вносителят.

Що се отнася до някои срокове, свързани с издаването на визи, при нетърпящи отлагане случаи решение за издаване на виза за летищен транзит или краткосрочно пребиваване ще се взима в рамките на деня, а не в срок от 3 дни, както е в момента. В случаите, когато е необходимо допълнително разглеждане на заявлението за визите за краткосрочно пребиваване или летищен транзит, или в случаите на представителство, когато се извършва консултиране с органите на представляваната държава членка, срокът за разглеждане се удължава от 30 на 45 календарни дни.

Влияние върху бюджета

Във връзка с динамичната ситуация по разпространението на коронавируса за първите три тримесечия на 2020 г. е отчетен спад на визите с около 74% спрямо същия период на 2019 г., отчитат от МВнР.

За 2021 г. и 2022 г. ведомството прогнозира постепенно нарастване на броя визи с по 50 % спрямо предходната година, или за 2021 г. - 40 500 бр.; 2022 г. – 53 500 бр. Очаква се достигане на нормални нива на издаване на визи през 2023 г.

Ведомството прогнозира, че таксите от издадени визи през 2021 г. ще нараснат с малко над 1,1 млн. лв., през 2022 г. – с над 1,5 млн. лв., и през 2023 г. – с 1,639 млн. лв.

Заради отпадането на таксата за издаване на визи на деца до 12-годишна възраст се очаква намаление на приходите от визите, издадени на деца, с малко над 308 хил. лв. за тази година и малко под 400 хил. лева за всяка от 2022 г. и 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още