IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След още скандали в НС: Върнаха бюджета на ДОО в комисия

И днес депутатите не успяха да решат противоречивите предложения, които одобриха за пенсионерите

16:29 | 08.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Втори ден депутатите не успяха да решат как и от кога да бъдат увеличени пенсиите на възрастните хора чрез актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). В крайна сметка след поредна размяна на остри реплики народните представители решиха да върнат бюджета на ДОО в бюджетна комисия.

Днес ще бъде проведено извънредно заседание на бюджетната комисия с цел да се изясни въпросът с пенсиите и осигуряването на средства за увеличение и добавки. 

Днес депутатите направиха трети опит да гласуват текстове от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, след като вчера сътвориха пълна бъркотия, приемайки взаимноизключващи се неща. Освен поправките на бюджетната комисия за актуализация на пенсиите, приеха и предложенията на ГЕРБ и ДПС за добавка съответно от 100 и 120 лева за възрастните хора за месеците октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка.

Така при вчерашното гласуване бяха одобрени текстове за увеличение на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35. Освен това добавките стават 120 лв. за всички пенсионери до края на годината. Увеличава се и минималната пенсия за трудов стаж и възраст, която нараства от 300 на 370 лв. Таванът на пенсиите ставаа 1500 лв. Депутатите одобриха обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишната възраст също да се повишава на 650 лв. от сегашните 380 лв.

Така на практика се оказа, че от 1 октомври тази година минималната пенсия ще надхвърли сегашното ниво на средната пенсия за страната. Освен това не е ясно и какво ще стане с добавките към доходите на възрастните след Нова година.

Двете взаимноизключващи се предложения наложиха спешни консултации с финансовото министерство и нови изчисления по приходната и разходната част на бюджета на ДОО.

Точката влезе едва по обяд в пленарна зала, тъй като се изкачваха докладите от Министерство на финансите. Още вчера финансовият министър Асен Василев предупреди депутатите, че „взривяват бюджета“ и ги призова да посочат един вариант за увеличение на пенсиите, който да влезе във финансовата рамка.

При старта на днешното трето поред обсъждане председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН направи ново предложеение - от октомври да бъдат въведени 120 лв. добавки към пенсиите на всички пенсионери и по-високо платено майчинство през втората година на детето, а преизчислението и увеличението на минималната пенсия да бъде оставено за следващата година.

Любомир Каримански предложи от 1 октомври пенсионерите да получават по 120 лева добавка до края на годината. Наред с това да остане вече приетото предложение обезщетението за втората година от майчинството да нарасне от 380 на 650 лева също от 1 октомври.

Новото предложение предвижда още от 25 декември 2021 г. минималната пенсия да стане 370 лева, а максималната 1500 лева, а от 25 декември всички пенсии да бъдат и преизчислени. Увеличението ще стане през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35.

Всички спорни въпроси отново останаха висящи.

Очаква се бюджетната комисия наново да обсъди новите разчети по бюджета на ДОО и утре да излезе с окончателно становище по време на редовното заседание на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още